1997

1997. május 6., kedd V. évfolyam, 1020. szám

***      A Szenátus május 5-i ülésén elhangzott politikai nyilatkozatában Szabó Károly szenátor visszatért a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) 1996. évi  jelentésével kapcsolatos, április 30-án, a két Ház együttes ülésén lezajlot vitára. Kifogásolta, hogy az ide vonatkozó eljárási szabályok értelmében a vita tárgya nem az RHSZ tevékenysége volt, hanem az arról szóló jelentés. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy milyen megtévesztő hatással bír bizonyos jelenségeknek, dolgoknak a nemzetbiztonságot veszélyeztető tényezőkkel kapcsolatban való puszta említése is: az ezáltal kiváltott tisztán spekulatív, valós fenyegetésre tulajdonképpen nem utaló kommentárok a valóságban nem létező fontosságot kölcsönöznek az ilyen vonatkozásoknak, és a közvéleményt manipulálva ott is veszélyforrásokat „fedeznek fel”, ahol ilyenek nincsenek.

 

***      Kedden, május 6-án közös sajtótájékoztatót tartott a Parlament Sajtóközpontjában Szilágyi Zsolt, az RMDSZ Bihar megyei képviselője, Octavian Bot, az NLP Bihar megyei és Radu Ghidrőu, a KDNPP Arad megyei képviselője. A sajtókonferencia témája a személygépkocsival külföldre utazók által a gépkocsi tartályában külföldre vitt üzemanyagra kirótt 250%-os adót elrendelő kormányhatározat volt.

Szilágyi Zsolt rámutatott, hogy az 1994-ben elfogadott és 1997. márciusában módosított kormányhatározat által előírt illeték több okból diszkriminatív: egyrészt mert csak az ország déli és nyugati határán alkalmazzák, a román-moldovai határon nem; másrészt mert kizárólag a magánszemélyeket sújtja, igen súlyosan korlátozva a szabad utazáshoz való nemzetközileg is elismert alapvető emberi és alkotmányos jogukat. Hozzátette: a kormányhatározat ellentmond az egyik legősibb alapvető jogi normának is, miszerint mindaddig ártatlan valaki, míg bőnössége be nem bizonyosodik, a határozat pedig minden román és külföldi állampolgárt egyaránt potenciális benzincsempésznek tekint és akként kezel. A továbbiakban az RMDSZ képviselője konkrét számadatokkal illusztálta, milyen mértékben korlátozza a kormányhatározat az állampolgárok mozgási szabadságát, kimutatva, hogy egyetlen külföldi út – a tartály benzin árán túl a 250%-os vámilletéket és a minimum 100.000 lejes biztosítást véve alapul – legkevesebb 556 ezer lejbe kerül, és ennek csaknem kétharmadát, pontosabban 326.250 lejt a vámilleték teszi ki. Radu Ghidrőu parasztpárti képviselő kollégái érveit öszegezve hozzátette, hogy ez az intézkedés rontja Románia külföldi megítélését, ezért a határozatot sürgősen hatályon kívül kell helyezni, vagy legalábbis gyökeresen módosítani kell.

 

***      Ugyancsak kedden, május 6-án, a Képviselőházban Garda Dezső Hargita megyei képviselő napirend előtti felszólalásban foglalt állást az erdők jogos tulajdonosaiknak történő visszaszolgáltatása mellett, és konkrét – gyergyóbékási eset kapcsán – rámutatott arra, hogy az erdőkben végzett irtásoknak nem a reprivatizáció az oka, hiszen a mértéktelen pusztítások éppen a 18-as törvény módosítását ellenző volt kormánypárt (RTDP) egykori kommunista aktivistáinak, polgármestereinek oltalma alatt mentek végbe. A Hargita megyei RMDSZ-képviselő leleplezte az RTDP-hez közelálló „Prosilva” alapítvány populista ihletéső kiadványát, és rámutatott arra, hogy az erdők és legelők visszaszolgáltatása nem változtat az Erdőgazdálkodási Törvénykönyv erdővédelmi előírásain, ellenkezőleg, az új tulajdonviszonyok az erdők hatékonyabb megőrzéséhez, ápolásához vezetnek.