1997

1997. május 5., hétfő V. évfolyam, 1019. szám

***      Április 30-a és május 4-e között került sor a Temes megyei RMDSZ szervezésében a hagyományossá vált Bánsági Magyar Napok rendezvénysorozatra Temesváron.

A rendezvénysorozat keretében április 30-án megünnepelték a Magyar Ház Rt. alakuló közgyőlésének 70. évfordulóját, és megemlékeztek a Temesvári Magyar Ház tervezője, Székely László mőépítész születésének centenáriumáról. Ebből az alkalomból kellett volna felavatni a Bakk László által készített és az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete által Temesvárnak ajándékozott emléktáblát, amelyen az alapkő letételekor megfogalmazott üzenet – „A magyar kultúra várának ajánljuk ezt a házat” – olvasható. A Magyar Házat ma törvénytelenül birtokló hírhedt I. C. Drőgan-féle sajtótröszt beleegyezése hiányában az emléktábla nem kerülhetett végleges helyére, az épület falára, így csupán jelképes leleplezésnek lehetett tanúja a mintegy 300 résztvevő. Az ünnepségen beszédet mondott Toró T. Tibor Temes megyei RMDSZ-elnök, dr. Bárányi Ferenc Temes megyei képviselő, Graur János, a Magyar Ház Rt. elnöke, Bodó Barna megyei tanácsos, Tamás Sándor Kovászna megyei képviselő, a Kézdivásárhelyi RMDSZ elnöke, valamint az egykori alapító részvényesek leszármazottai nevében Oberst László városi tanácsos. Az ünnepségen Mátray László színmővész szavalt. Az emléktábla a temesvári RMDSZ-irodában várja a temesvári és bánáti magyarság által remélt kedvező bírósági ítéletet a Magyar Ház sorsával kapcsolatban.

Május 1-én Szekernyés János mővészettörténész megnyitotta 12 temesvári magyar hivatásos képzőmővész közös tárlatát, majd bemutatásra került Dukász Péter és Szász Enikő rövidfilmje azokról a temesvári köztéri mőalkotásokról, amelyek képzőmővészeink alkotó fantáziáját dícsérik. Május 2-án Magyar Bál volt a 4+2 Aszinkron zenekar és a Rezeda népi együttes felléptével, majd május 3-án a Csíky Gergely Színház mővészeinek előadásában A két Pierrot c. színmő került színpadra. Vasárnap, május 4-én, a bánsági magyar (temesvári, újszentesi, végvári, őscsanádi, igazfalvi, óteleki, zsombolyai és dettai) hagyományőrző csoportok Hagyománykeresőben címmel a Csíky Gergely Színház nagytermében rendezett vetélkedője, majd táncház zárta az ötnapos rendezvénysorozatot.

 

***      Ugyancsak április 30-án, a Temesvári Magyar Ház ünnepén, Toró T. Tibor Temes megyei és Tamás Sándor kézdivásárhelyi RMDSZ-elnökök aláírták a két szervezet testvéri együttmőködési szándékát megfogalmazó nyilatkozatot. A szándék valóra váltására, illetve az egyeztetett akcióprogram kidolgozására közös munkacsoportot hoztak létre. A kezdeményezést a két RMDSZ-szervezet kísérletnek szánja, és ha beválik, tapasztalatait hasznosításra ajánlja az RMDSZ többi tag- és társszervezete számára.