1997

1997. június 6., péntek V. évfolyam, 1043. szám

***                                                      KÖZLEMÉNY

 

  1. június 21-ére, szombaton délelôtt 10 órára összehívom a Szövetségi Egyeztetô Tanács ülését a kolozsvári Szent Mihály Plébánia üléstermébe.

Az Állandó Bizottság a következô napirendet javasolja:

  1. Az oktatásügyi és a mûvelôdésügyi államtitkár tájékoztatójának meghallgatása;
  2. A Szövetségi Egyeztetô Tanácsra vonatkozó alapszabályzat-módosító javaslatok megvitatása.

 

Bukarest, 1997. június 6.

 

Markó Béla

                                                                                                                        szövetségi elnök

 

***                                                      KÖZLEMÉNY

 

Válaszként a Kovászna és Hargita megyékben élô románok vélt félelmébôl fakadó sajtóhadjáratára, közzétesszük a két megye tanfelügyelôségeinek (Keresztély Irma és Beder Tibor fôtanfelügyelôk) erre vonatkozó tájékoztatóját.

A sajtó (Evenimentul zilei, május 23; Adevãrul, május 22; Adevãrul de Cluj, május 21, 22; Ziua, május 22; România liberã, május 22.) szerint ”a történelmet, a földrajzot és szaktantárgyakat tanító tanárok százai kényszerülnek majd elhagyni Hargita és Kovászna megyét”.

A következô adatok nem szorulnak magyarázatra, és ezekrôl az illetékes tanfelügyelôségek tájékoztatták a minisztériumot:

  1. Románia történelmét, földrajzát és a szaktantárgyakat oktató román nemzetiségû pedagógusok tagozatra lebontott megoszlása Hargita megyében:

 

        Tantárgy           Tanárok száma             Román tagozaton           Magyar  tagozaton

 

történelem                           59                                   59                                         –

földrajz                                47                                   47                                         –

szaktantárgyak                    36                                   34                                         2

 

A törvénymódosítás  hatályba lépése esetén, a csíkszeredai Faipari Iskolaközpont magyar tagozatán tanító két mérnök-tanár helyzetének megoldására már elkészült a terv: Gábos Emilia faipari mérnök-tanár a fafeldolgozási technológia helyett, a román tagozaton, ugyancsak 18 órában, mûszaki rajzot és bútor stílusokat fog tanítani; Idu Gheorghe gépészmérnöknek pedig a Marin Preda Líceumban biztosítanak helyet, ahol opcionális tantárgyakat taníthat.

  1. Kovászna megyében összesen 70 román nemzetiségû pedagógus van, akik eddig vegyes iskolákban, román és magyar tagozatokon tanítottak. A törvénymódosítás hatályba lépése esetén az órák átcsoportosítása az iskolán belül úgy oldható meg, hogy egyetlen szakképzett tanár sem válik állás nélkülivé. Sôt, a június 16–18-a közötti áthelyezési szesszióra, illetve a július 22-i versenyvizsgára  5 tanári állást hirdetnek meg a román tannyelvû képzésben.

 

 

                                                                                                                        Kötô József

                                                                                                            oktatási ügyvezetô alelnök

 

***      Csütörtökön, június 5-én, a bukaresti Nemzetközi Könyvvásár egyik szép számú közönséget vonzó rendezvényeként került bemutatásra a Kriterion Könyvkiadó Drept minoritar – spaime naøionale címen megjelentetett, Elena Stefoi Frunda Györggyel készített beszélgetéseit tartalmazó kötete. H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója, Alexandru Paleologu szenátor, továbbá Elena Stefoi és Frunda György jutott szóhoz ez alkalomból.