1997

1997. július 24., csütörtök V. évfolyam, 1078. szám

***      Az RMDSZ több vezetôje és kormánytisztségviselôje vesz részt a július 21-e és 26-a között sorrakerülô VIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, melyet a Pro Europa Líga, az RMDSZ nemzeti liberális platformja, a Reform Tömörülés, valamint a FIDESZ – Polgári Párt által alapított Pro Minoritate Alapítvány szervez közösen a hagyományoktól kissé eltérôen Tusnádfürdôn.

            A posztkommunizmus nyomorúsága és a kilábalás módozatai címû politikai fórumon Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke és Orbán Viktor, a FIDESZ – Polgári Párt elnöke tartott elôadást. Markó Béla áttekintette a hét évi ellenzéki és a hét hónapi kormányzási tapasztalatokat és a többség-kisebbség kapcsolat alakulását a posztkommunista Romániában. Az RMDSZ elnöke szerint az 1996-os romániai rendszerváltással megteremtôdtek a feltételek a gazdasági reformhoz, a civil társadalom általános fejlôdéséhez és a nemzeti kisebbségek gondjainak megoldásához is.

            A polgárosodás esélyei Romániában és Magyarországon címû vitafórumon Birtalan Ákos turisztikai miniszter kihangsúlyozta, hogy a polgárosodáshoz szükség van az igazi reformra, a gyors és hatékony privatizációra. A miniszter szerint nem kell a polgárosodás fogalmát túlméretezni, hanem lehetôséget kell teremteni a civil társadalom bevonására az állam tevékenységébe. Mátis Jenô az RMDSZ kolozsvári képviselôje elmondta, ahhoz, hogy a civil társadalom át tudja vállalni az állam egyes feladatait, szükség van egy olyan új alapítványi és egyesületi törvény megalkotására, amely adózási elônyöket biztosítson a non-profit szervezetek számára. A képviselô szerint az alapítványoknak lehetôségük kellene legyen arra, hogy elnyerjék a közalapítványi státust, amely lehetôvé tenné, hogy az állami költségvetés is támogassa közhasznú tevékenységüket.

Az elôadások után élénk párbeszéd alakult ki a népes hallgatóság és a meghívottak között.