1997

1997. július 23., szerda V. évfolyam, 1077. szám

***      1997. július 23-án Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Takács Csaba ügyvezetô elnök, Nagy Zsolt ügyvezetô alelnök és Boros János Kolozs megyei elnök az RMDSZ Ügyvezetô Elnökségének kolozsvári székházában fogadta a Kovács László magyar külügyminiszter által vezetett  küldöttséget, melyben a magyar kormány tisztségviselôin kívül jelen volt mind a hét parlamenti párt elnöke, illetve képviselôje.

A megbeszélések során az RMDSZ vezetôi ismertették a magyarországi politikusokkal a romániai magyarság helyzetének alakulását, és elemezték a Tanügyi törvény, illetve a Helyi adminisztráció törvényének módosítása során kialakult helyzetet és lehetôségeket.

A magyar külügyminiszter, valamint minden parlamenti párt képviselôje pozitívan értékelte az RMDSZ szerepvállalását a kormánykoalícióban és a szövetség által kifejtett eddigi tevékenységet. A magyarországi politikusok kivétel nélkül kijelentették, hogy továbbra is támogatni fogják Románia integrációs törekvéseit az európai és euroatlanti struktúrákba.

A felek egyetértettek abban, hogy a kolozsvári Magyar Konzulátus megnyitásának rendkívül nagy jelentôsége van a román-magyar kapcsolatok építése terén.

 

***      1997. július 23-án Kolozsváron Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Takács Csaba ügyvezetô elnök, az RMDSZ több képviselôje, szenátora és államtitkára részt vett a Magyar Köztársaság Konzulátusának ünnepélyes megnyitóján. A rendezvényen beszédet mondott Bitay Károly konzul, Adrian Severin román és Kovács László magyar külügyminiszter is, valamint Alexandru Fãrcaš Kolozs megyei prefektus.

A megnyitót követô sajtótájékoztatón a román külügyminiszter kifejtette, a dolgok visszatértek a régi, rendes kerékvágásba, s a román-magyar kapcsolatok javulása hozzájárul az európai integrációhoz és a térség biztonságához. Fogadtatásának hangulatát (többszáz kolozsvári polgár éljenezte – magyarul is – a Konzulátus elôtt) a külügyminiszter úgy fogta fel, mint amely igazolja politikájának helyességét. A román külügyminiszter ugyanakkor kiemelte, hogy Magyarország az utóbbi idôben ôszintén és erôteljesen támogatta Románia integrációját.

Kovács László megerôsítette, hogy Magyarország az elkövetkezôkben is kiáll amellett, hogy Románia minél hamarabb felvételt nyerjen az európai és euroatlanti struktúrákba, majd úgy értékelte, hogy a külképviselet megnyitása lezár egy idôszakot, a mestersésegesen szított feszültségek korát. A vendéglátók és a lakosság fogadtatására hivatkozva a magyar külügyminiszter kijelentette, hogy hároméves minisztersége eddigi legfelemelôbb és legmeghatóbb pillanatait élte át