1997

1997. február 13., csütörtök V. évfolyam, 966. szám

***      Február 13-án, csütörtökön, az RMDSZ bukaresti székházában megtartotta szokásos sajtóértekezletét az RMDSZ-vezetése. Ezúttal Markó Béla szövetségi elnök mellett jelen volt Szabó Károly, a szenátusi frakció, illetve Kovács Csaba, a képviselőházi frakció alelnöke, valamint Birtalan Ákos turisztikai és Tokay György kisebbségvédelmi miniszter.

Markó Béla rövid bevezetőjében elnézést kért a MEDIAFAX téves információja okozta kellemetlenségért (a hírügynökség ugyanis felületes módon, nem az RMDSZ-től származó információ alapján, „önkényesen” RMDSZ-sajtóértekezletet hirdetett meg február 11-re, keddre, és több újságíró felült a hírnek, amiért is a Cronica Românő sietett nem éppen baráti hangú élcelődéssel az RMDSZ-t okolni), majd röviden összefoglalta a múlt hét végén lezajlott marosvásárhelyi SZKT-n történteket. Elmondotta, hogy az RMDSZ döntéshozó fóruma elemezte a választási kampány eredményeit, a jelöltállítások kapcsán tapasztalt hiányosságokat – amire az őszi kongresszus távlatában is szükség volt, hiszen elképzelhető, hogy bizonyos módosítások válnak szükségessé az alapszabályzatban –, áttekintette és megvitatta a kormánykoalíciós tárgyalások eredményeit, valamint a kormányzati felelősséggel járó teendőket az elkövetkező időszakban, továbbá meghallgatta és elfogadta az Ellenőrző Bizottság jelentését Szőcs Géza volt RMDSZ-főtitkár, illetve politikai alelnök vagyonkezelési ügyében.

Tokay György ezután az egy hete hivatalosan is mőködő Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal szervezéséről, ennek kezdeti nehézségeiről és természetesen a Hivatal kiemelt célkitőzéseiről adott tájékoztatást. A Kisebbségvédelmi Hivatal munkájában elsőrendő elvként hirdeti meg a szubszidiaritást, arra törekszik, hogy a problémákat helyi szinten orvosolják, s ezt a célt szolgálják a Hivatal egyelőre Kolozsváron, Suceaván és Konstancán létrehozandó irodái, egy-egy területi biztossal az élen.

Birtalan Ákos turisztikai miniszter az RMDSZ kormányzati munkájáról szólva hangsúlyozta, a szövetség részvétele a kormányban ékesszólóan bizonyítja, hogy szervezetünk nem csupán a nemzeti kisebbségek sorsával, hanem az ország általános gondjaival-problémáival is törődik, koalíciós partnereivel szolidárisan keresi a kiutat az ország súlyos gazdasági helyzetéből, politikai felelősséget vállal a kormányprogram megvalósításáért.

Egy kérdésre válaszolva Markó Béla cáfolta, hogy a szövetségnek „bicefális” vezetése volna, és a szervezeten belüli egymástól különböző véleményeket, illetve a személyes vélemények kifejezéséhez való jogot természetesnek nevezte, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szövetség hivatalos álláspontjának megfogalmazása a szövetségi elnök, valamint az ügyvezető elnök, az ÜE és a parlamenti képviselet hatáskörébe tartozik. Ami a Szőcs Géza ügyét illeti, az Ellenőrző Bizottság jelentése alapján az SZKT az Ügyvezető Elnökséget bízta meg a konkrét intézkedések megtételével, hogy az RMDSZ-nek juttatott adományok az adományozók által megjelölt célokra fordíttassanak, de a megoldást illetően nem feltétlenül az igazságszolgáltatás eszközeihez kell folyamodni.