1997

1997. augusztus 6., szerda V. évfolyam, 1085. szám

***                                                       ÁLLÁSFOGLALÁS

 

A Helyi közigazgatási, illetve a Tanügyi törvényt módosító kormányrendeletek érvénybe lépése, valamint a kolozsvári Magyar Fôkonzulátus megnyitása kapcsán az ellenzéki nacionalista pártok sorozatos, összehangolt támadást indítottak a kormánykoalíciós pártok ellen.

Ennek részeként Kolozsváron a Román Nemzeti Egységpárt uszító, leszámolásra buzdító nyilatkozatokat adott ki az RMDSZ és vezetôi ellen. Azt állítják, hogy az RMDSZ terrorszervezet, félkatonai alakulatai vannak, feketelistákat állított össze, az RHSZ, a rendôrség és más szervek vezetôi ellen leszámolásra készül. Az RNEP Kolozs megyei alelnöke felszólította az úgymond „jóérzésû románokat”, hogy e helyzet tûrhetetlen, ütött az óra, eljött a cselekvések ideje.

E fenyegetéseket tettek is követték: eltávolították egy külképviselet zászlaját, majd az elkövetôket pénzbeli jutalomban részesítették, további bûncselekményre buzdító felhívást tettek közzé, jelentôs jutalmat ígérve.

Határozottan tiltakozunk az ilyen, a demokratikus államrendet fenyegetô provokációk ellen.

Követeljük a tettesek, felbújtóik és az ôket utasítók törvény elé állítását.

Felkérjük az illetékes hatóságokat, beleértve Románia kormányát is, tegyenek meg mindent az ország törvényeinek betartásáért. A jogállamisággal összegyeztethetetlen az, hogy a jogszabályok alkalmazását attól tegyék függővé, milyen feltételezett következményei lehetnek, illetve milyen érzelmeket válthatnak ki.

Habár e szélsőséges nacionalista pártok képviselői önmagukat az egész románság képviselőinek képzelik, és ezt állandóan hangoztatják, meggyőződésünk, hogy Románia lakosságának többsége az elkezdett reformfolyamat, az euroatlanti integráció híve, és elítéli e provokációkat, amelyek le akarják téríteni Romániát az európai beépüléshez vezető útról.

 

Kolozsvár, 1997. augusztus 6.

 

                                                                          Az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete