1997

1997. április 21., hétfő V. évfolyam, 1012. szám

***      A kolozsvári székhellyel bejegyzett Iskola Alapítvány kuratóriuma 1997. április 18-án győlést tartott. A kuratórium jóváhagyta az egyetemisták számára az ez évi szociális és tudományos ösztöndíjak rendszerét. Eszerint szociális ösztöndíjban részesülhetnek az Iskola Alapítvány részéről azok az állami vagy magán felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók, akik anyagi nehézségekkel küzdenek. Szociális ösztöndíjban részesülhet mintegy 200 hallgató, egyenként 100.000 lejes összeg havi folyósítással. Tanulmányi és szakmai tevékenységért támogatásban részesülhetnek 150.000 és 800.000 lej közötti összegben azok a hallgatók, akik önálló tudományos tevékenységet bizonyítanak, szakmai konferenciákon vesznek részt, publikálnak, stb. A pályázati feltételek, a pályázással kapcsolatos tájékoztató, az őrlapok és egyéb tudnivalók rövid időn belül megtalálhatók az OMDSZ tagszervezeteinek székhelyén.

A kuratórium döntést hozott az Informatika az oktatásban címő, Illyefalván rendezendő konferencián részt vevő középiskolai tanárok költségtérítési támogatásáról, valamint a felsőoktatásban dolgozó ingázó tanárok támogatásáról az ingázási költségek részleges fedezésével. A továbbiakban a kuratórium az Iskola Alapítvány operatív mőködésével kapcsolatos kérdéseket oldott meg.

 

***      1997. április 19-én tartották Ungváron a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége rendezésében a IV. Magyar Értelmiségi Fórumot A civil szervezetek közösségformáló szerepe címmel. Pomogáts Bélának, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia) elnökének vitaindító előadása után tájékoztatók hangzottak el a Kárpát-medencei magyar közösségek önszerveződő mozgalmairól. A rendezvényen részt vett és A civil szervezetek Erdélyben címmel előadást tartott dr. Kötő József, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. A tanácskozás végén a résztvevők elfogadták az Ungvári nyilatkozat címő közös közleményt, amelyben leszögezik, hogy a Fórum határozottan kiáll a kárpátaljai magyarság jogainak védelme és az anyanyelvi oktatás mellett, támogatja azt a törekvést, hogy a magyar diákok anyanyelvükön tehessék le a felvételi vizsgákat az Ungvári Állami Egyetem valamennyi karán, s ez ne csupán alkalmi engedmény, hanem általános jog legyen. Hasonlóképpen kiáll a szlovákiai magyar oktatási rendszer fenntartása és fejlesztése, valamint a romániai magyar felsőfokú oktatás megalapozása, a Bolyai Tudományegyetemnek a nagy hagyományok szellemében történő újraindítása mellett. A civil társadalom fejlődését csakis az emberi és közösségi jogok kiterjesztésének rendszere segíti elő – hangzik befejezésül a dokumentum.

 

***      1997. április 18–20-a között került sor a magyarországi Lakiteleken a Közép-Európai Demokrata Fórum (KDF) alakuló győlésére. A KDF, melynek megalakítását a Magyar Demokrata Fórum kezdeményezte, a térség keresztény-konzervatív pártjai közötti együttmőködést hivatott elősegíteni, és felvállalja e pártok közötti érdekegyeztetést is olyan kérdésekben, mint az észak-atlanti vagy az európai integráció. A KDF szoros együttmőködést akar kialakítani az Európai Demokrata Unióval és az Európai Kereszténydemokrata Unióval.

A rendezvényen 16 – zömében kelet-európai – ország 34 pártja (Romániából az RMDSZ, a KDNPP és az LP-93) képviseltette magát. Az RMDSZ részéről Szabó Károly, a szenátusi frakció alelnöke és Szatmári Tibor, a szövetségi elnök külügyi tanácsosa vett részt.

Lezsák Sándor MDF-elnök üdvözlő beszéde után előadást tartott Lech Walesa volt lengyel elnök, V. Landsbergis volt litván elnök és Y. Moserova, a cseh szenátus elnöke. Ezek után a résztvevők ismertették hazájuk belpolitikai helyzetét. A romániai fejleményeket, az RMDSZ új helyzetét, a kormányzás gondjait és sikereit Szabó Károly ismertette.

A hozzászólók egyetértettek a kelet-európai keresztény-konzervatív erők összefogásának szükségességében. A jelenlevők elfogadtak egy Nyilatkozatot, amely tartalmazza a közös értékeket, az együttmőködés szabályait és módozatát. A nyilatkozat szerint a résztvevők állást foglaltak a szabad piacra és kereskedelemre alapozott szociális piacgazdaság mellett, ugyanakkor szükségesnek tartják a keresztény értékek iránti tisztelet visszaállítását, valamint azt, hogy  az egyházak intézményesített garanciákat kapjanak hagyományos szerepük megújításához. A KDF-hez tartozó pártok elkötelezték magukat az euro-atlanti integráció mellett és az RMDSZ javaslatára kijelentették, hogy országuk EU-, NATO- és NYEU-integrációja után is „segíteni kívánják azokat az országokat, amelyek még nem kaptak meghívást a teljes tagságra”.

 

***      1997. április 12–15-e között Borbély László, a területrendezési minisztérium államtitkára Londonban részt vett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) évi közgyőlésén. Ebből az alkalomból az EBRD és Románia kormánya egyezményt írt alá egy 45 millió dolláros hosszú lejáratú kölcsönre, amelynek felhasználásáért a területrendezési minisztérium felel. Borbély László londoni tartózkodása során nemzetközi pénzügyi szakértőkkel, bankok képviselőivel, különböző országokból jelen lévő kormányzati tisztségviselőkkel folytatott megbeszélést.

 

***      Április 24–28-a között kerül sor Marosfőn a Romániai Magyar Ifjúsági Szervezetek első találkozójára. Az ötnapos program keretében előadások hangzanak el ifjúságpolitikáról – struktúrákról és lehetőségekről –, bemutatják az Ifjúságügyi Minisztériumot, a Romániai Ifjúsági Tanácsot, sor kerül a MIT tisztújító küldöttközgyőlésére és megbeszélik a külföldi, elsősorban a magyarországi ifjúsági szervezetekkel való együttmőködés formáit és lehetőségeit, a különböző ifjúsági rendezvényekkel és táborokkal kapcsolatos terveket, lehetőségeket, szervezeti programokat.