1996

1996. szeptember 9., hétfő IV. évfolyam, 861. szám

***                                                                                  NYILATKOZAT

 

A Szövetségi Képviselők Tanácsa és a Szövetségi Egyeztető Tanács 1996. szeptember 6-án, Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén, tudatában annak, hogy a Románia és a Magyar Köztársaság közötti alapszerződés küszöbön álló aláírása a romániai magyar nemzeti közösség számára új helyzetet teremt;

megerősítve, hogy a két ország – és egyben a két nép – közeledése, több évtizedes feszültségek eloszlatása, az európai és euroatlanti struktúrákba való integrálódás alapvető érdeke a kisebbségben elő romániai magyar nemzeti közösségnek is;

figyelembe véve, hogy egy, a megbékélést elősegítő alapszerződés feltételét képezi a kölcsönös előnyökön alapuló együttmőködésnek és az európai és euroatlanti integrációnak;

szem előtt tartva az egész romániai társadalom ebből fakadó politikai és gazdasági érdekeit, a következő állásfoglalást teszi közzé:

 

  1. A romániai magyar nemzeti közösség és annak képviseletében az Romániai Magyar Demokrata Ssövetség az elmúlt években az alapszerződést a kisebbségi helyzet rendezése kiemelkedő jelentőségő eszközének tekintette és ma is annak tekinti, de véleményünk szerint ez a dokumentum a neki tulajdonított szerepet csak részlegesen tudja betölteni.
  2. Az RMDSZ tudomásul veszi a Románia és a Magyar Köztársaság kormányai által kidolgozott alapszerződést, bár a dokumentum több vonatkozásban nem elégíti ki a romániai magyar nemzeti közösséget, mivel jelenlegi formájában sok tekintetben nem lép túl a szándéknyilatkozat szintjén.
  3. Úgy véljük, hogy – bár az RMDSZ következetes fellépésének köszönhetően az 1201-es Európa Tanács-i Ajánlás jogi erejő kötelezettséggé válik – csak megfelelő törvényalkotás, végrehajtás és ellenőrzés esetén lesz lehetőség arra, hogy az anyanyelvő oktatásra, a kétnyelvő feliratokra, a saját médiára, az erőszakos asszimiláció tiltására vonatkozó rendelkezések már a közeljövőben helyzetünk jó irányú változásához vezessenek.
  4. Kijelentjük, hogy az RMDSZ változatlanul kiáll a Programjában kiemelkedő helyet elfoglaló jogállamiság, szociális piacgazdaság, európai és euroatlanti integráció, valamint a kisebbségi kérdésnek az előremutató európai gyakorlat szerinti rendezése mellett, az oktatás, a mővelődés, a nyelvhasználat, a tájékoztatás területén, a különböző autonómia-formák érvényesítésével, mint ahogyan azt többszöri politikai állásfoglalásában is kinyilvánította.
  5. A kollektív jogok elvetése, a nyelvhasználatot korlátozó rendelkezés, illetve más, a jelenlegi állapoton nem változtató kitételek ellentmondanak vagy nem felelnek meg az RMDSZ törekvéseinek. Ugyanakkor számunkra elengedhetetlen követelmény az elkobzott egyházi és közösségi javak helyzetének rendezése. Nem tartjuk kielégítőnek a dokumentumba foglaltak betartását és alkalmazását biztosító garanciákat sem.
  6. Aláírás előtt még egyszer emlékeztetjük az aláíró feleket politikai és történelmi felelősségükre. Az aláírás helyszínének kiválasztásával az aláíró felek egyértelmően elfogadták Temesvár szellemét, csakhogy a dokumentum tartalma és szándéka nem annak jegyében fogantatott. A dokumentum csak akkor tölthet be pozitív szerepet, ha az abban foglaltakat teljes jóhiszemőséggel, valamint jobbító szándékkal alkalmazzák, és a korlátozó rendelkezéseket, illetve a súlyos hiányosságokat a megbékélési folyamat továbbvitelének során felszámolják. Az RMDSZ elvárja, hogy ez a folyamat a romániai magyar nemzeti közösség számára is elfogadható rendezéshez vezessen, amelyet a dokumentumba foglalt minimális színt nem biztosít.
  7. A fenti elvek megvalósulása az egész romániai magyar nemzeti közösség létfontosságú érdeke, ugyanakkor a közösség közképviseleti súlyával, gazdasági erőtartalékaival, önszervező képességével – a Program körüli egységével – ennek a legfőbb eszköze is.
  8. Mindezek tükrében az RMDSZ kiemelten hangsúlyozza, hogy a romániai magyar nemzeti közösségnek a jövőben még inkább olyan közképviseletre van szükség, amely mind támogatottságával, mind parlamenti súlyánál fogva, hatékonyan lép fel e célok megvalósításáért.
  9. Ezt a közképviseletet csak a romániai magyar nemzeti közösség egységes és aktív hozzáállása biztosíthatja. A parlamenti képviselet megerősítése szavatolja olyan törvények kezdeményezését, amelyeknek elfogadtatásával és végrehajtásának ellenőrzésével gyakorlatban megvalósíthatók a dokumentum számunkra elfogadható előírásai és lehetőség teremthető a továbblépésre.

 

Marosvásárhely, 1996. szeptember 6.

 

                              A Szövetségi Képviselők Tanácsa                    A Szövetségi Egyeztető Tanács

 

***               Az elmúlt hét végén számos megyében döntöttek a képviselő- és szenátorjelöltek listájának összetételéről. E listák óvás hiányában véglegessé válnak. Az alábbiakban közzétesszük azon jelöltek névsorát, akik az illető megyében bejutó helyen szerepelnek:

Arad megye:                     – szenátorjelöltek listáján: Hosszú Zoltán

– képviselőjelöltek listáján: Tokay György

Beszterce:                        – képviselőjelöltek listáján: Kerekes Zoltán

Bihar megye:                    – szenátorjelöltek listáján: dr. Csapó I. József

– képviselőjelöltek listáján: Szilágyi Zsolt, Rákóczi Lajos, Székely                                                                              Ervin.

Brassó megye:                  – képviselőjelöltek listáján: Kovács Csaba

Hunyad megye:                – képviselőjelöltek listáján: Segesvári Miklós

Kolozs megye:                  – szenátorjelöltek listáján: Eckstein-Kovács Péter

– képviselőjelöltek listáján: Kónya-Hamar Sándor, Mátis Jenő,                                                             Boros János.

Kovászna megye:             – szenátorjelöltek listáján: Kozsokár Gábor, Német Csaba,

– képviselőjelöltek listáján: Birtalan Ákos, Tamás Sándor, Márton                                                                              Árpád.

Máramaros:                     – képviselőjelöltek listáján: Böndi Gyöngyike

Szatmár megye:               – szenátorjejöltek listáján: Szabó Károly

– képviselőjelöltek listáján: Varga Attila, Pécsi Ferenc, Riedl                                                                  Rudolf.

Szilágy megye:                 – szenátorjelöltek listáján: Seres Dénes

– képviselőjelöltek listáján: Vida Gyula.

 

***               Szeptember 7-én, pénteken, Zsobokon (Szilágy megye), Molnár Jánosné lelkipásztor és Molnár János, a kolozsvári Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai Intézet professzorának odaadó munkájának köszönhetően, a Szalai István kurátor vezette helyi gyülekezet áldásos szolgálata, hollandiai, németországi, svájci, magyarországi gyülekezetek, vallásos és világi alapítványok, szövetségek nagylelkő adományai segítségével felavatták a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola Központot. A hálaadó istentiszteleten igét hirdetett D. dr. Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Az új létesítmény megszületését köszöntötték a külföldi adományozók, az egyházkerület főgondnoka és az egyházmegye esperese. Az avató püspöki áldást követően a színpompás kalotaszegi népviseletbe öltözött női énekkar mutatkozott be. Az eseményen a több száz fős gyülekezetben jelen volt dr. Kötő József, az RMDSZ mővelődési és egyházügyi alelnöke, Seres Dénes szenátor, Kozma Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke, a megyei tanács és a tanfelügyelőség képviselői.