1996

1996. szeptember 17., kedd IV. évfolyam, 867. szám

***               Szeptember 16-án, hétfőn, a Szenátus ülésén a napirend előtti felszólalások során Markó Béla szenátor, szövetségi elnök politikai nyilatkozatban szögezte le az RMDSZ álláspontját a román-magyar alapszerződés aláírásával kapcsolatban. Rámutatott arra, hogy bár az RMDSZ nem tartja kielégítőnek a szándéknyilatkozat szintjén megrekedt alapszerződés kisebbségekkel kapcsolatos tételeit, képviseltette magát a temesvári aláírási ceremónián, ezzel is jelezve elkötelezettségét a román-magyar történelmi megbékélés, a két ország európai integrációjának ügye mellett. Noha az Alapszerződés több vonatkozásban nem felel meg a romániai magyarság elvárásainak, az RMDSZ következetes kiállása eredményeképpen is bekerült a szerződésbe az ET 1201-es Ajánlás és vannak kétségtelenül pozitív rendelkezései is, amelyek megvalósításához elengedhetetlenül szükséges megfelelő törvények elfogadása, azok jóhiszemő alkalmazása, illetve alkalmazásuk ellenőrzése. Az RMDSZ következetesen síkra száll az Alapszerződés rendelkezéseinek gyakorlatba ültetéséért, valamint a meg nem oldott és a szerződésből kimaradt jogos követelések megvalósításáért, továbbra teljes mértékben magáénak vallja a Programjában lefektetett célkitőzéseket. Markó Béla felhívta a Románia Parlamentjét és kormányát, hogy ültesse gyakorlatba az alapszerződés rendelkezéseit a Tanügyi törvény, a nyelvhasználattal kapcsolatos szabályozások módosításával, valamint más, diszkriminatív rendelkezések kiiktatásával. „A vállalt kötelezettségek és a valóság közötti ellentmondást meg kell szüntetni. Úgy véljük, az alapszerződés aláírásában megnyilvánult politikai akaratnak gyökeres magatartásbeli változáshoz kell vezetnie a kisebbségekkel szemben, mert ez az akarat csak így válhat ténylegessé, méllyé és igazzá” – hangoztatta Markó Béla.

 

***               Szeptember 17-én, kedden, a Szenátusban az Anyakönyvezési iratokra vonatkozó törvénytervezetet vitatták. Hajdú Gábor szenátor olyan módosító javaslatot nyújtott be, melynek értelmében a törvény 32. szakasza – a felek kérésére – kötelező módon biztosította volna a házasságkötés szóbeli hivatalos eljárásának anyanyelven történő lefolytatását. A vita során Hajdú Gábor mellett Markó Béla, Frunda György, Csapó József és Szabó Károly szenátorok foglaltak állást ugyanilyen értelemben. Érvelésüket, szövegmódosító javaslataikat a Ház nem fogadta el, nem sikerült az eddig is meglévő – semmilyen rendelkezéssel nem tiltott – jogot kötelező érvénnyel szentesíteni a törvényben. Ezzel szemben a Szenátus megszavazta Seres Dénes kiegészítő javaslatát, mely szerint a születési anyakönyvi kivonatba és más anyakönyvi iratokba a család- és keresztnevek az anyanyelvi helyesírási szabályoknak megfelelően kerülnek bejegyzésre.

 

***               Szeptember 17-én, a Képviselőház a Btk. és Bptk. módosítására vonatkozó törvénytervezetnek az RMDSZ-frakció kérésére elhalasztott cikkelyeiről (236. cikkely 2. bek. és az új 2361) folytatott vitát. A Házbizottságnak és a frakcióvezetőknek a vitát megelőző együttes ülésén kialakult politikai egyezségnek megfelelően, a Képviselőház 125 igen, 32 nem és 12 tartózkodás mellett elfogadta az RMDSZ-frakció javaslatát a 236-os cikkely 2. bekezdésének törlésére. Ezzel a törvény szövegéből töröltetett a más államok zászlajának, más nemzeti szimbólumainak nyilvános használatát és himnuszának eléneklését büntetendő cselekménynek minősítő rendelkezés. Ugyanakkor a Ház elfogadta, bár enyhítő módosítással, az említett új, 2361 számú cikkelyt, mely szerint az ország, illetve a román nemzet nyilvános rendezvényeken való rágalmazása 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel büntetendő.

 

***               Vasárnap, szeptember 15-én, a Kovászna megyei Bélafalván ünnepélyesen felavatták Tuzson János negyvennyolcas honvéd őrnagy dombormőves emléktábláját, Vetró András szobrászmővész munkáját.

A helyi iskola épületének homlokzatát a román, magyar, székely és kézdiszéki zászlók díszítették, az ünnepségre több százan győltek össze, helybeliek, elszármazottak és meghívottak. Az emlékünnepség 11 órakor szentmiseáldozattal kezdődött, amelyet nt. Bodó Imre kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes celebrált. Rancz Lajos iskolaigazgató megnyitóbeszéde után Incze László, a kézdivásárhelyi múzeum igazgatója, Kiss Lázár tanár, továbbá Tamás Sándor és Németh Csaba, az RMDSZ kézdiszéki szervezetének képviselő-, illetve szenátorjelöltje szólt az egybegyőltekhez, majd Bodó Imre főesperes leleplezte és megáldotta a dombormőves emléktáblát.

 

                                                                                    Választási hírek:

 

***               Szeptember 17-én, kedden, Markó Béla szövetségi elnök jelenlétében Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje hivatalosan bejegyeztette a Központi Választási Irodánál jelölését az államelnöki tisztségre és letette a jelöltségét támogató több mint 141.000 aláírást tartalmazó dossziékat. Az eseményen jelen voltak az RMDSZ parlamenti frakcióinak vezetőségei, szenátorok és képviselők, Frunda György kampánystábjának tagjai.

 

***               Szeptember 19-én, csütörtökön, Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje Hunyad megyébe látogat. A kampánykörúton jelen lesz  Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke, kampányigazgató. A Hunyad megyei körút első állomása délelőtt 11 órakor Csernakeresztúr lesz, ahol találkozóra kerül sor a vegyes lakosságú község vezetőivel és választópolgáraival. Ezt követően, délután 15 órakor Vulkánban, 17 órakor Lupényban, majd este 19 órakor Petrozsényban lakossági fórumok keretében kerül sor találkozókra a zsilvölgyi választókkal. Az RMDSZ választási kampányába szervesen illeszkedő rendezvénysorozaton részt vesznek Borbély László és Tokay György képviselők, Frunda György választási kampánybizottságának tagjai, Niculescu Antal, az elnökjelölt kampányigazgatója, valamint Fekete Zsolt Hunyad megyei képviselő is.