1996

1996. október 4., péntek IV. évfolyam, 880. szám

***      Október 2-án és 3-án vitatta meg a Szenátus a Nép Ügyvédje (Ombudsman) intézményének megszervezésére és mőködésére vonatkozó törvénytervezetet. A vitában dr. Csapó József, Hosszú Zoltán, Kozsokár Gábor és Szabó Károly szólaltak fel. Hosszú Zoltán javasolta, hogy a Nép Ügyvédjének egyik helyettese arra kapjon megbízatást, hogy a nemzeti kisebbségek ombudsmanje legyen, ám javaslatát leszavazták. Dr. Csapó József annak a rendelkezésnek a törlését javasolta, amely csupán a sérelmet szenvedett személynek biztosítja a jogot, hogy megkereséssel forduljon az intézményhez, a közösségek reprezentatív szerveit (így az RMDSZ-t is) megfosztja a kivizsgálás igénylésének jogától. Szabó Károly szenátor abbeli véleményének adott kifejezést, hogy néhány éven belül elkerülhetetlenné válik a valóságban most is létező kollektív jogok elismerése. Figyelmeztetett arra, hogy eszerint a sajtót sem illeti meg a megkeresés joga. Ekképpen végül is kirakatintézménnyé degradálódik ez az emberi és állampolgári jogok védelmét biztosítani hivatott intézmény. Kozsokár Gábor ismételten hangoztatta, hogy a megkeresés jogát nem csupán a nemzeti kisebbségek legitim, közösségi érdekképviseleteinek kellene biztosítani, hanem a szakmai és más természető egyesületeknek is. Ezeket a javaslatokat a Szenátus sorra elvetette, akárcsak Hosszú Zoltán csütörtökön tett javaslatát, amely olyan tételek kiiktatására vonatkoztak, melyek rendkívüli módon korlátozzák az ombudsman eljárási lehetőségeit a katonai szolgálatukat és börtönbüntetésüket töltő személyek panaszainak esetén. Jelen formájában a törvény csak formális mása a nyugati demokráciák hasnló törvényeinek – szögezte le az RMDSZ Arad megyei szenátora. A törvénytervezetet a plénum október 3-án megszavazta.

 

***      Csütörtökön, október 3-án Kozsokár Gábor szenátor napirend előtti felszólalásában példa nélküli, illegális eljárásnak minősítette a választási kampány során a pártoknak kiutalt szubvenció RMDSZ-t megillető hányadának kiutalását leállító intézkedést. A kormány, megszegve saját, szeptember 9-én a Hivatalos Közlönyben közzétett Határozatát, amely az RMDSZ-t a jogosultak közé sorolta, szeptember 17-én leállította a támogatás folyósítását. Kozsokár Gábor felkérte a Szenátus elnökét, hogy lépjen közbe ennek a jogfosztó méltánytalanságnak az orvoslása, illetve az idevonatkozó kormányhatározat maradéktalan végrehajtása érdekében.

A kérdésben egyébként a sajtóban is állást foglaltak szenátoraink. Hosszú Zoltán és Szabó Károly bejelentették, hogy az RMDSZ bepereli a kormányt, amennyiben szövetségünk a legrövidebb időn belül nem kapja meg a neki törvényesen járó támogatást.

 

                                                             Választási hírek:

 

***      Az RMDSZ a törvény által megszabott határidőre mind a 42 választási körzetben (az ország 41 megyéjében és Bukarestben) letette szenátusi és képviselőházi jelöltlistáit, összesen tehát 84 listát. Az utolsó listákat október 3-án Buzőu megyében tették le. Szövetségünk valamennyi listáját elfogadták, átvételüket hivatalosan elismerték a körzeti választási irodákban. A 84 lista másolatát, ugyancsak a törvényes rendelkezéseknek megfelelően az RMDSZ megbízottja letette a Központi Választási Irodánál, ahol az RMDSZ államfőjelöltjére tett javaslatot is hivatalosan bejegyezték. Pénteken, október 4-én a jelöltlisták másolatát az antennaidők elosztására létrehozott parlamenti bizottsághoz is eljuttatták. A 84 letett lista alapján az RMDSZ-nek komoly esélyei vannak arra, hogy egy képviselőjét beválasztják a Központi Választási Iroda tagjai közé.

 

***      Frunda György államelnökjelölt október 3-án Brassó megyébe látogatott. Az első találkozó Brassó megye  választott tisztségviselőivel volt a megyei tanács épületében, ahol Frunda Györgyöt fogadta a Brassó Megyei Tanács elnöke és két alelnöke, valamint Brassó polgármestere. A sajtó jelenlétében kötetlen beszélgetés alakult ki a helyi megyei tanácsosok, a megyei tanács vezetői és az RMDSZ államelnökjelöltje között.

Délután Frunda György lakossági fórum keretében találkozott Hosszúfalu (Szecseleváros) lakóival. A találkozón a város polgármestere is részt vett.

Este a brassói sörfesztiválon folytatódott a látogatás, majd a Drámai Színház nagytermében került sor választási nagygyőlésre, több mint 800 résztvevővel. Frunda György bemutatta programjának főbb pontjait. Beszédében indítványozta, hogy Románia és Magyarország elnökének, valamint Németország kancellárjának jelenlétében ünnepélyesen avassák fel a város román, magyar és német nyelvő helységnévtábláját. Megkérte Brassó jelenlévő polgármesterét, hogy a helyi tanács hozzon döntést ebben a kérdésben.

 

***      Frunda György államfőjelölt október 4-én, pénteken Segesváron és Fehéregyházán találkozik a választókkal. Ezt követően kampánykörútja során október 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap Arad megyébe látogat, ahol részt vesz az Aradi vértanúk emlékére szervezett rendezvénysorozaton. Ugyancsak vasárnap, október 6-án 17 órától Déván, majd este Vajdahunyadon találkozik Frunda György a választókkal. Hétfőn, október 7-én a medgyesi és szebeni választópolgárokkal ismerteti programját az RMDSZ államelnökjelöltje.