1996

1996. október 31., csütörtök IV. évfolyam, 899. szám

***      Zsúfolásig megtelt a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme az RMDSZ mősoros kampányzáró választási nagygyőlésére szerdán, október 30-án este. Nagy taps fogadta a terembe bevonuló RMDSZ-vezetőket: Markó Béla szövetségi elnököt, Takács Csaba ügyvezető elnököt és kampányigazgatót, Frunda Györgyöt, az RMDSZ államfőjelöltjét, akik a közönség első sorában foglaltak helyet.

Bevezetőként Markó Béla szövetségi elnök és Frunda György államelnökjelölt videoklippjét vetítették le a résztvevőknek, majd Nagy István színmővész, az est konferansziéja felinvitálta a színpadra az RMDSZ jelenlévő szenátor- és képviselőjelöltjeit, köztük a Maros, Arad, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Szeben, Temes megyei, valamint Bukarest municípiumi jelölteket, akiknek népviseletbe öltözött csinos lányok egy-egy szál virágot nyújtottak át a rendezők nevében.

Ezt követően az RMDSZ vezetőit – Markó Bélát, Takács Csabát, Dézsi Zoltánt, valamint Frunda György államelnökjelöltet és a Maros megyei szervezet elnökét hívták fel a színpadra. Zonda Attila mint házigazda köszöntötte a megjelenteket, majd sorra szólaltak fel az RMDSZ országos vezetői. Takács Csaba a kampány tapasztalatait foglalta össze és annak a reményének adott kifejezést, hogy a választópolgárok bizalmát az RMDSZ jelöltjei igazolni fogják.

Markó Béla beszédében a választásokon való részvétel és egységes fellépés fontosságát hangsúlyozva kifejtette, a november 3-i szavazás olyan esélyt jelent a romániai magyarság, az RMDSZ számára, amelyet ki kell használnunk, hiszen a választások eredményétől, az RMDSZ jelöltjeire leadott szavazatok, illetve a megszerzett mandátumok számától függően érdekvédelmi szövetségünk eredményesebben, hatékonyabban politizálhat az elkövetkező négy évben, nagyobb súllyal képviselheti a romániai magyarság érdekeit, az ország demokratizálásának és európai integrációjának ügyét, akár kormányzati tényezőként is. Az elkövetezőkben a romániai magyarságnak immár nem csupán a megmaradásra, hanem  a számbeli és gazdasági gyarapodásra is kell törekednie, és ezt az RMDSZ politikai stratégiájában célul kell hogy kitőzze.

Frunda György szenátor, az RMDSZ államelnökjelöltje beszédében elmondta, hogy amikor az RMDSZ elnökjelöltet állított, ezzel azt bizonyította, hogy túllépett a kisebbségi politizáláson és olyan programot nyújt a romániai társadalomnak, amellyel ki lehet mozdítani az országot jelenlegi válsághelyzetéből. Az államelnökjelölt nemcsak szimbólum, ennél sokkal több, hiszen a romániai magyarság szavazata döntheti el, hogy ki lesz Románia elnöke a következő 4 évben. El kell mennünk szavazni – mondotta Frunda György –, mert nem csupán megmaradni, hanem gyarapodni is akarunk.

 

***      Október 31-én, csütörtök délután a szövetség bukaresti székházában Frunda György, az RMDSZ államelnökjelöltje sajtóértekezletet tartott, amelyen részt vett Borbély László és Tokay György képviselő, valamint Niculescu Antal, kampánystábfelelős, az RMDSZ bukaresti képviselőjelöltje.

A rövid sajtóértekezleten Frunda György a választási kampány befejezése alkalmából köszönetét fejezte ki a bel- és külföldi sajtó képviselőinek az RMDSZ és államelnökjelöltje választási kampányának korrekt, diszkriminációmentes tükrözéséért, azért a pártatlanságért és tárgyilagosságért, amellyel e kampányról a közvéleményt tájékoztatták, a közszolgálati Román Televízió kivételével, amely nem volt hajlandó sugározni a kétnyelvő klippeket. Ebben a tárgyilagosságban rejlik a sajtó ereje, mondotta, és reményét fejezte ki, hogy a romániai média a továbbiak során is – a demokrácia „házőrző kutyájaként” – őrködik majd a választások tisztasága fölött. Igazi meglepetésként hatott Frunda György bejelentése, hogy a kampány befejeztével – a nőtlen Mudava kivételével – 14 elnökjelölt feleségének virágcsokrot és egy–egy oroszlán kabalababát küld azért a megértésért és odaadásért, amellyel férjeiket támogatták a jelöltségben, az államfői bársonyszékért folytatott versenyben. Az előkészített virágcsokrokat és színes oroszlánokat a média jelenlévő képviselői meg is csodálhatták, és lefotózhatták, a sajtó hölgy képviselőinek pedig szintén jutott egy-egy szemüveges kisoroszlán.

Kérdés a sajtóértekezleten nem hangzott el, csak az Antena 1 és a Tele 7abc munkatársai ostromolták „exkluzív” interjúért az RMDSZ államelnökjelöltjét. Frunda György kérdésükre elmondta, hogy szövetségi szinten még nincs döntés a választások utáni lehetséges koalíciókról, egyezségekről, a kormányban való részvételről, erről az SZKT hivatott dönteni a választások eredményének függvényében, de azt már előre lehet bocsátani, hogy az RMDSZ csak azokkal a politikai pártokkal és erőkkel lép koalícióra, amelyek valóban törekszenek a gazdasági reformra, a demokratikus jogállam megteremtésére és az ország európai integrációjára, és amelyek programja a kisebbségi kérdés rendezésére vonatkozóan az RMDSZ-hez hasonló, vagy ahhoz közel álló megoldásokat tartalmaz. Tudomásunk szerint – tette hozzá –, az egyetlen pártszövetség, amelynek programjában az RMDSZ elképzeléseinek részben megfelelő megoldások szerepelnek, a Petre Roman vezette Szociáldemokrata Unió.

Befejezésül az RMDSZ államelnökjelöltje egy pohár pezsgőre, illetve borra invitálta a sajtó képviselőit, és koccintott a demokratikus erők választási sikerére. Rövid pohárköszöntőjében Frunda György kijelentette, bízik abban, hogy ha nem is kerül az első két helyre, több szavazatot kap majd, mint amennyi az első két elnökjelöltet elválasztja egymástól, és így a második fordulóban az RMDSZ döntheti el, ki lesz Románia elnöke az elkövetkező négy esztendőben.