1996

1996. november 1., péntek IV. évfolyam, 900. szám

***      Az Antena 1 televízióadó Elnökjelöltek tornája címő adásának szerkesztői 1996. október 31­-én két díjat ítéltek oda Frunda György szenátornak, az RMDSZ államelnökjelöltjének. A zsüri a „Stílusért és eleganciáért” kiírt első díjat adományozta államfőjelöltünknek, ugyanakkor „A legjobb választási klippért” járó különdíjat annak a Frunda-klippnek ítélték oda, amelyet a Marius Tabacu vezette Video Pontes Alapítvány készített.

 

***      A választási kampány miatt kissé háttérbe szorultak azok a rendezvények, megemlékezések, amelyek az 1956-os magyar forradalomnak és hőseinek állítottak emléket Erdélyben. A Lórántffy Zsuzsanna Nőegylet gyergyószentmiklósi tagjai azonban nem feledkeztek meg a kegyeletes emlékezésről: október 25-én virágokat helyeztek el a második világháború és az 1956-os forradalom áldozatainak gyergyószentmiklósi emlékmővénél, majd egyperces néma csenddel adóztak emléküknek.

 

***      Az Európa Tanács, az EBESZ, a Magyar Országgyőlés és a magyarországi politikai pártok képviseletében összesen nyolc magyarországi megfigyelő kíséri figyelemmel a november 3-i választásokat. Jeszenszky Géza MDF-képviselő, volt külügyminiszter az ET Parlamenti Közgyőlésének demokrata-konzervatív csoportját képviseli a közgyőlés hat megfigyelőinek egyikeként; Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium választási nyilvántartási osztályának vezetője az EBESZ megfigyelőjeként érkezett Romániába; az Országgyőlés képviseletében Csapody Miklós (MDF), Kocsi László (MSZP), Gellért Kis Gábor (MSZP), Fritz Péter (MSZP), Rajk László (SZDSZ) és Németh Gabriella (SZDSZ) lesz jelen a vasárnapi választásokon, az ország különböző választókörzeteiben.

 

***      A Román Televízió rendezésében október 31-én, csütörtökön este, a kampánycsend beállta – éjfél – előtt 20 perccel ért véget a 16 elnökjelölt „tévévitája”. Vita azonban nem volt, valamennyi elnökjelölt egyforma időt kapott arra, hogy két hatperces turnusban foglalja össze programját, illetve szólhatott a választókhoz egy harmadik, mindössze kétperces „zárszó” erejéig. Frunda György zárszavát az ország első magyar nemzetiségő elnökjelöltjeként az összes választókhoz, románokhoz, magyarokhoz, németekhez, romákhoz, a többséghez és az országban élő 18 nemzeti közösséghez intézte. Hangsúlyozta, hogy az általa, illetve az RMDSZ által kínált alternatíva kiemelheti az országot a jelenlegi gazdasági, politikai, szociális és emberi jogi válsághelyzetéből, és ugyanakkor biztosítja a romániai nemzeti közösségek jogait is. E program megvalósításához, amely egyaránt biztosíthatja mindenki számára a jólétet és nemzeti önazonossága megőrzését, kérte a választókat hogy adják szavazatukat az RMDSZ-re illetve rá. Mint eddig mindenkor, ezúttal is három nyelven, románul, magyarul és németül búcsúzott hallgatóságától.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök pénteken, november 1-én a szövetség bukaresti székházában fogadta az Est Libertés francia alapítvány nemzetközi megfigyelőcsoportját, amelynek tagjai a PHARE program keretében megfigyelőként részt vesznek a november 3-i választásokon. A delegációt Alexader Von Lingen úr, az Európa Parlament főadminisztrátora és Mihnea Berindei, az Est Libertés alelnöke vezették. Az RMDSZ részéről a találkozón jelen volt Takács Csaba kampányigazgató, Dézsi Zoltán, Borbély László, Czédly József, Niculescu Antal és Vajda László.