1996

1996. november 7., csütörtök IV. évfolyam, 904. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

  1. november 10-re, vasárnap de. 11 órára a marosvásárhelyi Bernády Alapítvány székházába (Horea utca 6. sz.) konzultációs tanácskozásra meghívom az RMDSZ november 3-án megválasztott szenátorait és képviselőit.

 

Bukarest, 1996. november 7.

 

                                                                                                                          Markó Béla

                                                                                                                        szövetségi elnök

 

***      1996. november 6-án, szerdán, ülésezett Strasbourgban az ET Parlamenti Közgyőlésének Jogi Bizottsága. Az ülésen, amelyen részt vett Frunda György szenátor, az RMDSZ állandó ET-képviselője, a bizottság tagja, napirenden szerepelt a Romániáról készített memorandum, az ún. Jansson-jelentés megvitatása.

Az ülésen az ET romániai raportőre, Gunnar Jansson a Romániában lezajlott választásokat némi iróniával és a visszaélésekre célozva „túlságosan is szabadnak, rezonábilisan tisztességesnek és viszonylag átlátszónak” minősítette.

A Romániáról szóló jelentésre vonatkozóan három lehetséges változat vetődött fel: 1) még aznap letárgyalni, 2) a bizottság ne tárgyalja le, de hozza nyilvánosságra a Jansson-memorandumot, a Román kormány válaszát és az RMDSZ válaszát, és 3) elhalasztani a memorandum megvitatását egy következő ülésre.

Frunda György felszólalásában elmondotta, hogy a memorandum – bár titkos volt – a sajtó „jóvoltából” már ismert Romániában. Javasolta, hogy az ET raportőrei az új kormány beiktatása után látogassanak Romániába és egy új jelentést tegyenek le a kormány asztalára, amelyben az ET felkéri az új kormányt, hogy azokat az ajánlásokat és kötelezettséeket, amelyeket Románia 1993-ban vállalt, de még nem teljesített, záros határidőn belül teljesítse, ami elengedhetetlen Románia kedvező külföldi megítéléséhez.

A Jogi Bizottság úgy döntött, hogy november végi ülésén nyilvánosságra hozza a három említett dokumentumot, utasítja a jelentéstevőket, hogy dolgozzanak ki egy új jelentést, amelynek megvitatására 1997 áprilisában kerül sor, továbbá javasolta, hogy a raportőrök röviddel az új kormány beiktatása után tegyenek újabb látogatást Romániában.

 

***      A Központi Választási Iroda lapzártakor érkezett, végleges adatai szerint az RMDSZ a következő eredményeket érte el a november 3-i választásokon:

Frunda György államelnökjelölt: 761.411 szavazat (6,02%)

Szenátus: 837.760 szavazat (6,81%)

Képviselőház: 812.628 (6,64%).

Az összesített eredmények alapján az RMDSZ minden tekintetben az ország negyedik politikai erejeként került ki a választási küzdelemből, 25 képviselői és 11 szenátori mandátumot szerzett. Említésre méltó, hogy bár ez a mandátumok számában nem mutatkozik meg, országos viszonylatban az RMDSZ-re többen szavaztak, mint 1992-ben, ami az RMDSZ szavazótáborának fokozott érdeklődéséről, érdekvédelmi szövetségünk iránti elkötelezettségéről, nem utolsósorban a jobb mozgósításról tanúskodik.

 

***      A Magyarok Világszövetsége budapesti székházában kedden, november 5-én ünnepélyes keretek között átadták a Bethlen Gábor Alapítvány idei díjait. Az Illyés Gyula egykori elképzelése alapján létrejött alapítvány minden évben olyan politikusokat, írókat, történészeket és pedagógusokat díjaz, akik a közép-európai népek együttmőködése jegyében, a régió jövőjéért tevékenykednek. Az idei kitüntetettek között volt Markó Béla költő, az RMDSZ szövetségi elnöke is, aki itthoni kötelezettségei miatt nem tudott személyesen megjelenni az ünnepségen, helyette felesége, Markó Enikő vette át a megtisztelő díjat.