1996

1996. november 6., szerda IV. évfolyam, 903. szám

***      Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke szerdán, november 6-án konzultáció-jellegő megbeszélést folytatott Ion Diaconescuval, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt elnökével. A megbeszélésen az  elnökválasztás második fordulója utáni együttmőködés lehetőségeiről folyt eszmecsere. Ugyanaznap Markó Béla találkozott Emil Constantinescuval, a Romániai Demokrata Konvenció elnökével és államfőjelöltjével, valamint Mircea Ionescu-Quintusszal, a Nemzeti Liberális Párt elnökével. Ionescu-Quintus pártelnök leszögezte, hogy Viorel Cataramő NLP-alelnök kedden elhangzott kijelentése, miszerint pártja ellenzi az RMDSZ részvételét egy eljövendő koalícióban, nem több magánvéleménynél, amely nem tükrözi az NLP álláspontját.

 

***      Frunda György szenátor, az RMDSZ államelnökjelöltje, az RMDSZ ET-képviselője kedden, november 5-én, Strasbourgba utazott, hogy részt vegyen az Európa Tanács Parlamenti Közgyőlése Jogi Bizottságának munkálatain, amelynek napirendjén szerepel a Romániáról készített Jansson-jelentés megvitatása.

 

***      November 5-én és 6-án újra összeült a Szenátus. A szerdai, november 6-i plénum napirendjén szerepelt három, az illetékes szakbizottságok által elutasítóan véleményezett törvénykezdeményezés. Közöttük volt a Hosszú Zoltán, Kozsokár Gábor és Szabó Károly RMDSZ-szenátorok által korában benyújtott, A kistulajdonosok kártalanítására és reprivatizálására vonatkozó törvényjavaslat, továbbá a Tóth József volt RMDSZ-szenátor  által még 1991-ben beterjesztett, A romániai vallásfelekezetekre és vallásszabadságra vonatkozó törvényjavaslat. Kozsokár Gábor és Hosszú Zoltán felszólalásainak és javaslatainak is köszönhetően a Szenátus, a szakbizottsági jelentéseket figyelmen kívül hagyva, megtárgyalás végett az új törvényhozási ciklus elé utalta mind a két említett törvényjavaslatot. A napirendre elsőként felvett Sajtótörvény-kezdeményezést ellenben szavazattöbbséggel elutasította Szená