1996

1996. november 18., hétfő IV. évfolyam, 911. szám

***      A demokratikus erők elnökválasztási győzelméhez – amint az egyértelmően kiderül a közvetlenül a választások befejezése után közzétett közvéleménykutatási adatokból és a lapzártakor immár csaknem végleges választási eredményekből és statisztikai elemzésekből – jelentős mértékben járult hozzá az RMDSZ választótáborának egységes felsorakozása Emil Constantinescu mellé. A szavazatok 95,95%-ának megszámlálása alapján a demokratikus erők közös jelöltje, Emil Constantinescu 54,43%-ot ért el, míg Ion Iliescu csak 45,57%-ot. Ez az arány már csak egészen jelentéktelen mértékben módosulhat.

A demokrácia kiteljesedéséhez elengedhetetlen elnökváltást az RMDSZ szavazótáborának öntudatos, felelősségteljes, a demokratikus átalakulást, a reális rendszerváltást igenlő magatartása meghatározó mértékben segítette elő.

Néhány erdélyi megye csaknem végleges eredményei is tanúsítják mindezt: Hargita megyében a választók 93,29%-a, Kovászna megyében 87,82%-a, Szatmár megyében 77,70%-a, Maros megyében 68,96%-a, Bihar megyében 65,84%-a, Szilágy megyében 64,87%-a, szavazott a demokratikus (volt) ellenzék közös jelöltjére, Emil Constantinescura, és ehhez a magas szavazati arányhoz az illető megyékben élő magyarság Emil Constantinescura leadott szavazatai döntő módon járultak hozzá.

 

***      Az EMKE, valamint a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Arad megyei szervezeteinek a rendezésében szombaton, november 16-án Aradon és Pécskán Klebelsberg Kunó emléknapot tartottak. Gróf Klebelsberg Kunó, aki Pécska szülötte, Magyarország történetének igen sajátos korszakában, a bethleni konszolidáció időszakában volt kultuszminiszter. Az emléknap az Arad Megyei Könyvtár előadótermében tudományos üléssel kezdődött, amelyet Matekovits Mária, megyei EMKE-elnök nyitott meg. Előadást tartott Klebelsberg Kunó munkásságáról, modern oktatási elméletéről, tudomány- és mővelődéspolitikájáról Fehér József András közíró Budapestről, dr. Barta Róbert debreceni történész, Gyulai Endre szeged-csanádi püspök, Egyed Albert, az MKM Határon Túli Magyarok Főosztályának vezetője, dr. T. Molnár Gizella, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Közmővelődési Tanszékének előadótanára és dr. Kötő József, az EMKE országos ügyvezető elnöke, az RMDSZ mővelődés- és egyházügyi alelnöke.

Délután a pécskai római katolikus templom falára helyezett emléktáblát – Grünwald Ernő kőfaragó alkotását főtisztelendő Heinrich József, Arad-kerületi főesperes, pécskai plébános leplezte le a meghívott vendégek és a helybeliek népes tábora jelenlétében, majd Matekovits Mihály, az RMPSZ országos elnöke és dr. Kötő József, az EMKE országos ügyvezető elnöke méltatták az esemény jelentőségét. Az ünnepségen fellépett a Vox Iuventutis aradi diákkórus, valamint Fall Ilona temesvári és Péterffy Lajos nagyváradi színmővész. Az összejövetel ünnepi misével, majd a helyi plébánián rendezett állófogadással végződött. Az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főosztályának képviseletében jelen volt még Dáné Tibor Kálmán mővelődési előadó.