1996

1996. november 11., hétfő IV. évfolyam, 906. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 1996. november 3-án több szavazatot kapott, mint a szintén sikeres 1992-es választásokon. Ezáltal a romániai magyarság bebizonyította, hogy töretlenül támogatja szövetségünket, és hogy akar és tud tenni a változásért, bele tud szólni sorsának alakításába.

Köszönettel tartozunk választóinknak, akik szövetségünk parlamenti jelöltjeire, illetve államelnökjelöltjére szavaztak. Ugyanakkor köszönet illeti mindazokat, akik kitartó munkájukkal ehhez a mindannyiunk számára döntő fontosságú eredményhez hozzájárultak.

November 17-én ismét szükség lesz erre az egységes akaratra. Akik eddig nem hittek a politikai fordulatban, most azok is meggyőződhettek, hogy van esély a változásra.

Az RMDSZ bízik a demokratikus erők összefogásában és a november 17-i választásokon való sikerében. Mindez rajtunk is múlik, szavazzunk a változásra, szavazzunk a demokratikus ellenzék közös jelöltjére!

 

Marosvásárhely, 1996. november 8.

 

                                                                                        Az RMDSZ Operatív Tanácsa

 

***      Markó Béla szövetségi elnök meghívására 1996. november 10-én, vasárnap, a marosvásárhelyi Bernády-házban találkoztak az RMDSZ újonnan megválasztott szenátorai és képviselői.

Miután Markó Béla köszöntötte az RMDSZ listáin megválasztott parlamenti képviselőket és szenátorokat, a jelenlévők konzultációs tanácskozást folytattak az elkövetkező hetek teendőiről, a parlamenti szakbizottságokban végzendő munkára való felkészülésről. Elvi egyezség született arról, hogy azokat az erdélyi megyéket, amelyeknek a november 3-i választások nyomán nem lett saját parlamenti képviseletük, a továbbiakban közös erővel támogatni kell. Több képviselő és szenátor már vállalkozott is erre, de a támogatás konkrét módjáról az elkövetkező hetekben születik döntés.

 

***      A Központi Választási Iroda november 10-én közzétette a mandátumok végleges elosztása alapján a romániai nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek listáját. A november 3-i általános választások után 15 nemzeti kisebbségi szervezet jutott képviselőházi mandátumhoz, azaz a zsidók, törökök, bolgárok, görögök, lengyelek, szlovákok és csehek, romák, olaszok, tatárok, albánok, lipován oroszok, szerbek, örmények, ukránok és németek érdekképviseleti szervezetei.

Az ún. székely nemzetiséget az 1992-es népszámlálás során nem ismerték el, így az RMDSZ ellenében jelöltet állító Székely Ifjak Fóruma nem jutott mandátumhoz.