1996

1996. március 7., csütörtök IV. évfolyam , 734. szám

*** A Nemzeti Kisebbségi Tanács belügyi, külügyi, honvédelmi kérdésekben, valamint a nemkormányzati szervezetekkel való kapcsolatok kérdéseiben illetékes bizottsága – az RMDSZ vezetésével történt előzetes konzultáció alapján – a Szövetség bukaresti székházában tartott ülésén a személyi elvő autonómia kérdéseiről folytatott eszmecserét. A tanácskozáson részt vettek a romániai lipován-orosz, szlovák és cseh, lengyel, török, német, bolgár, albán, zsidó és olasz kisebbségi szervezetek képviselői, az NKT Titkárságának négy munkatársa, valamint a Honvédelmi Minisztérium NKT-képviselője. Az RMDSZ részéről a tanácskozáson részt vettek dr. Csapó József szenátor, Varga Attila képviselő, valamint Nemes Árpád, Niculescu Antal és Vajda László, a szövetségi elnök politikai tanácsosai.

A rendezvényen dr. Csapó József tartott az RMDSZ autonómia-elképzelését megvilágító, fogalmakat tisztázó, vitaindító előadást, majd Varga Attilával együtt válaszolt a kérdésekre.

*** Március 5-i, keddi Tájékoztatónkban az Ifjúsági Főosztálytól származó információ alapján közölt Pályázati felhívás téves szövegezésben jelent meg. A helyes szöveg a következő:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Illyés Közalapítvány pályázati lehetőséget hirdet ifjúsági szervezetek (szerveződések) számára. A pályázat célja: a romániai magyar közösségfejlesztés, ifjúsági vezetőképzés, kulturális és mővésziprogramok és szabadidős tevékenységek támogatása; az ifjúsági szervezetek mőködésének normatív támogatása és infrastruktúrájuk fejlesztése; kutatások, felmérések támogatása.

A Közalapítvány a rendelkezésére álló keretből negyedévenkénti elbírálások útján támogatja a romániai magyar ifjúságot.

Pályázati őrlap és útmutató az Illyés Közalapítvány Romániai Alkuratóriumának Ifjúsági Szaktestületétől igényelhetó, a következő címen: 3400 Cluj, Str. Avram Iancu 21, tel./fax: 064-196561, 195700.

A pályázatok beküldési határideje 1996. március 31.

*** Ezen a héten, a politikai nyilatkozatok során – hétfőn – a Szenátusban Kozsokár Gábor a helyhatósági tisztségviselőkre gyakorolt nyomást tette szóvá, amellyel arra igyekeznek kényszeríteni ő ket, hogy belépjenek a kormányzó pártokba. Ez az egypárt-uralomhoz, az állampárt-rendszerhez való lassú, de biztos visszatérést jelzi – mutatott rá Kozsokár Gábor.

Március 5-én, kedden, a Fogyasztási és Hitelszövetkezetekre vonatkozó törvényterevezet vitáján Kozsokár Gábor szenátor bejelentette, hogy az RMDSZ ebben a formában nem szavazza meg a szabályozást.