1996

1996. július 30., kedd IV. évfolyam, 833. szám

***      1996. július 29-én Verestóy Attila Hargita megyei szenátor Michael Portillo képviselő, Nagy-Britannia honvédelmi minisztere meghívására munkaebéden vett részt Cristopher Donald Coibbie brit nagykövet bukaresti rezidenciáján. A munkaebéden valamint az ezt követő szők körő megbeszélésen a brit diplomatákon és Verestóy Attilán kívül részt vett Teodor Meleőcanu külügyminiszter, Gheorghe Tinca honvédelmi miniszter és Petre Roman, a Demokrata Párt (PD) elnöke.

 

***      Július 28-án, vasárnap, a helyi RMDSZ, a Református Egyház és a Petőfi Sándor Mővelődési Egyesület rendezésében Petőfi Emléknapot tartottak Fehéregyházán. A mősor 11 órakor a helyi református templomban tartott ünnepi istentisztelettel, illetve dr. Csiha Kálmán püspök igehirdetésével kezdődött. Ezután a református templomban Szabó T. Attila emléktábla leleplezésére került sor, a kolozsvári Erdélyi Múzeum Egyesület szervezésében.

A Petőfi Múzeumkertben 12.30-kor Gábos Dezső, a PSME elnöke mondott megnyitó beszédet, majd a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az emlékmőnél. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Zonda Attila, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke és Benyovszky Lajos, Székelykeresztúr polgármestere.

 

***      A külföldön szerzett oklevelek honosítása és a honosított oklevelekkel való elhelyezkedés terén a joggyakorlat továbbra is balkáni – tájékoztatta a Szövetségi Elnöki Hivatalt Fischer Fülöp Ildikó, az RMDSZ ügyvezető elnökség Oktatási Főosztályának előadója. A nagykőrösi Károli Gáspár főiskola végzettjei, a késői időpontra kitőzött különbözeti vizsgák miatt, csak az eredményüket igazoló lappal jelentkezhettek a tanítói állások betöltésére meghirdetett versenyvizsgára. A Maros megyei Tanfelügyelőség honosított oklevelek hiányára hivatkozva 27 személy jelentkezését utasította el, annak ellenére, hogy a Tanügyminisztérium illetékesei arról biztosították a pályázókat, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel az új okmány hiányában is versenyvizsgázhatnak.

A végleges katedra elfoglalásától megfosztott tanítók a tanfelügyelőségnél és a minisztériumnál fellebbeztek. Az ügyben Borbély László és Kerekes Károly július 22-én írásban kérték Emil Pop urat, a közoktatási igazgatóság vezetőjét és Ecaterina Andronache oktatási államtitkárasszonyt, hogy tisztázzák a kialakult helyzetet és orvosolják a jogsérelmet, választ azonban nem kaptak még.