1996

1996. január 16., kedd IV. évfolyam, 697. szám

*** 1996. január 13-án, Székelyudvarhelyen az Ügyvezető Elnökség Gazdasági Főosztálya szervezésében tanácskozásra került sor, amelyen 17 területi szervezet privatizációs kérdésekkel foglalkozó gazdasági szakemberei, valamint a Szenátus és a Képviselőház gazdasági szakbizottságainak RMDSZ-tagjai.

A tanácskozás napirendjén szerepelt a privatizációs folyamat helyzetelemzése az RMDSZ információs irodái által birtokolt adatok tükrében. Megállapítást nyert, hogy információs hálózatunkat eddig több mint 27.000 személy vette igénybe, és 18.000 esetben nyújtottunk segítséget a privatizációs értékpapírok kitöltéséhez. Eddig 250 személy juttatta kifejezésre elhatározását, hogy a megszerzendő részvényeit közösségi célra ajánlja fel.

A területi szervezeteknek e téren végzett munkáját felmérő helyzetelemzést követően a tanácskozás résztvevői megállapították:

– a privatizációs folyamat gyorsítása végett sürgősen erősíteni kell a mozgósító reklámkampányt annak érdekében, hogy minél többen saját opciójuk alapján váltsanak részvényt és minél kevesebb maradjon a magánalapok számára, illetve felhasználatlanul;

– a tömeges mozgósítás érdekében szükséges az önkormányzatok, EMKE, egyházak, Romániai Magyarok Pedagógus Szövetség, RMKT, RMGE és más civil szerveződések bevonása az akcióba;

– szükségesnek tartjuk a privatizációs folyamat következő szakaszára való felkészülést és a részvénypapír-piacon való jelenlét érdekében egy értékpapír-forgalmazó cég bejegyzését;

– elvi döntés született a közösségi célra felajánlott privatizációs értékpapírok elhelyezését illetően.

*** 1996. január 15-én, Borbély László az RMDSZ képviseletében munkareggelin vett részt a Francia Köztársaság bukaresti nagykövetségén, ahol találkozott Michel Barnier-val, a francia kormány európai ügyekkel megbízott miniszterével. A találkozón részt vettek a főbb parlamenti pártok vezetői. A megbeszélések központjában Románia európai integrációs politikája állott.

*** Tegnapi tájékoztatónk egyik hírében sajnálatos elírás folytán Kelemen Hunor helyett Benedek Hunor jelent meg. A kolozsvári rádió munkatársától (és az olvasótól) elnézést kér a szerkesztő.