1996

1996. augusztus 5., hétfő IV. évfolyam, 837. szám

***               Augusztus 3-án, szombaton délután a nagyváradi sportstadionban több mint 15 ezer résztvevő jelenlétében megkezdődött a III. Magyar Református Világtalálkozó. Pontosan 16 óra 30 perckor harangszó jelezte az ünnepélyes megnyitást, ezt követően Illyés Gyula A reformáció genfi emlékmőve előtt címő verséből hangzott el egy részlet Bánffy György budapesti színmővész tolmácsolásában. Köszöntő beszédében Tőkés László királyhágómelléki püspök, a Magyar Református Világszövetség augusztus 1-én megválasztott elnöke köszöntötte a világ minden tájáról érkezetteket, és azokat, „akikkel a magyar ökuménia vagy a magyar-román megbékélést szolgáló testvéri érzések kapcsolnak egybe”.

Üdvözlő beszédet mondott dr. Bütösi János, a Magyar Református Világszövetség leköszönt elnöke, dr. Csiha Kálmán erdélyi, dr. Hegedős Lóránt dunamelléki, dr. Erdélyi Géza szlovákiai püspök, továbbá Szabó István, a Független Amerikai Magyar Református Egyház főgondnoka, az Egyetemes Magyar Református Konzultatív Zsinat világi elnöke.

Tőkés László püspök ünnepi igehírdetése után köszöntő beszédet mondott Mihai Sturza, Nagyvárad polgármestere, Mihai Dan, a Bihar megyei Tanács elnöke, Tempfli József nagyváradi római katolikus megyés püspök, Pathy Iván, a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkára, Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke.

A megnyitó ünnepség úrvacsoraosztással zárult.

 

***               A III. Magyar Református Világtalálkozó rendezvényei augusztus 4-én Szatmár megyében és Micskén folytatódtak.

A szatmár megyei Szigetlankán ünnepélyes templomszentelésre győltek össze közel kétezren. Ábrám Sámuel, az egyházközösség lekipásztorának köszöntő beszéde után Tőkés László hirdetett igét. Az ünnepségen számos hazai és külföldi egyházi és világi személyiség vett részt. A szigetlankai ünnepség folytatásaként a résztvevők elzarándokoltak az épülő Rákóczi Kollégiumhoz, ahol Tőkés László püspök beszédében az egyházi ingatlanok megoldásra váró, áldatlan állapotát hangsúlyozta. Az ünnepség befejező részeként Keresztes László, ausztráliai lelkipásztor a szatmári Láncos templomban felszentelte Hevesi Mihály, az első tiszántúli református püspök emléktábláját.

Micskén mintegy ezer ember jelenlétében felavatták a Timótheus Ifjúsági és Kathekétikai Központot. Az avató ünnepégen a református templomban Csőry István lelkipásztor hirdette az igét, majd a Timótheus Ház udvarán köszöntő beszédet mondott Beteg Nistor micskei polgármester, Kosztándi Mihály alpolgármester, Rákóczi Lajos parlamenti képviselő, Leo Pill, a hollandiai Stichting Contact Oost Europa elnöke. A záró imát Orosz Béla magyarországi lelkipásztor mondta el angol nyelven.

 

***                                                                                      KÖZLEMÉNY

 

Az RMDSZ Kampányelnökségének az Országos Kampánystáb hatáskörére és feladataira vonatkozó Határozata 7. pontja értelmében 1996. augusztus 10-én szombaton 10 órára, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Kolozsvár, Republicii (Majális) utca 60 szám alatti székházába összehívom a területi kampánystábok vezetőinek tanácskozását.

 

Kolozsvár, 1996. augusztus 3.

 

                                                                                                                                       Takács Csaba

                                                                                                                                       kampányigazgató