1996

1996. augusztus 23., péntek IV. évfolyam, 851. szám

***                                                                                   KÖZLEMÉNY

 

  1. augusztus 25-re, vasárnap de. 10 órára az RMDSZ kolozsvári, Majális utcai székházába összehívom a Külpolitikai Tanácsadó Testületet.

 

Marosvásárhely, 1996. augusztus 23.

 

                                                                                                                                                         Markó Béla

                                                                                                                                                      szövetségi elnök

 

***                                                                                   KÖZLEMÉNY

 

Az Ügyvezető Elnökség 1996. augusztus 22-én tartott ülése első napirendi pontja keretében Takács Csaba ügyvezető elnök tájékoztatta a testületet a román-magyar alapszerződéssel kapcsolatban az RMDSZ által a közelmúltban kezdeményezett politikai konzultációkról.

A továbbiakban a főosztályokat vezető alelnökök számoltak be némely jelentősebb eseményről. Náznán Jenő, a Gazdasági Főosztály vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a Finnugor Világkongresszuson az RMDSZ gazdasági alelnökének kezdeményezésére elhatározták egy, a finnugor népek vállalkozói közötti kapcsolatteremtést és gazdasági együttmőködést lehetővé tevő adatbázis létrehozását. Kötő József a Mővelődés- és Egyházügyi Főosztály által a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna-szobor felállításának engedélyeztetéséhez nyújtott szakmai segítségről, valamint az Egerben megtartott Anyanyelvi Konferenciáról számolt be. Nagy Zsolt ifjúsági alelnök a romániai ifjúsági szervezetek és az Ifjúságügyi és Sport Minisztérium marosfői tanácskozásáról számolt be, és arról, hogy a helyi diákszervezetekkel együttmőködve az egyetemi felvételizőket tájékoztató szolgáltató irodákat hoztak létre Kolozsváron, Temesváron és Brassóban.

Az ÜE meghallgatta Kötő József mővelődés- és egyházügyi alelnök összefoglalóját a millecentenáriumi év köszöntésére kezdeményezett RMDSZ- rendezvénysorozatról, és elégedetten állapította meg, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség méltóságteljes ünneplése során, a tömegeket mozgósító központi rendezvényeken (Temesváron a Duna medencei történelmünket idéző történészkonferencián, Csíkszeredában az erdélyi népviseletek seregszemléjén, Székelyszentistvánon az államalapító királyunkra való emlékezésen és címerkiállításon, Budapesten a Régiók találkozásán), valamint számos helyi ünnepségen a résztvevők hitet tettek önazonosságuk megőrzése, az európai értékrendhez való csatlakozás mellett.

Az Ügyvezető Elnökség a román-magyar alapszerződés megszövegezésével kapcsolatban kialakult helyzetet elemezve, szükségesnek tartja a jelenlegi szakaszban is a további konzultációkat, az alapszerződésre vonatkozó SZKT-határozatnak megfelelően, mind a román, mind a magyar kormánnyal. Az ülésen ismertették, hogy az ÜE az Operatív Tanács határozata értelmében tájékoztatta a történelmi egyházak vezetőit az alapszerződés-tervezetről, különös tekintettel az egyházi javak visszaszolgáltatására. Ez a tájékoztatás része az egyházfők következő héten sorra kerülő tanácskozása előkészítésének. A testület, fontosnak ítélve az Operatív Tanács döntését a Szövetségi Képviselők Tanácsa és a Szövetségi Egyeztető Tanács rendkívüli közös ülésének esetleges összehívásáról, előkészítette az ebben az esetben rá háruló szervezési feladatok végrehajtását.

 

A Szövetségi Képviselők Tanácsa soron következő rendes ülése napirendjének és időpontjának véglegesítésére az ÜE javasolja a szövetségi elnöknek az Egyeztető Kerekasztal összehívását Marosvásárhelyre, 1996. szeptember 6-ra.

 

Kolozsvár, 1996. augusztus 22.

 

                                                                                                                                       Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége

 

***               1996. augusztus 22-én bővített ülést tartott az RMDSZ Kézdivásárhelyi szervezetének választmánya. A testület a helyi szervezethez beérkezett pályázatok alapján javasolja, hogy Németh Csaba tanárt és Tamás Sándor jogászt vegyék fel az RMDSZ Háromszéki Szervezetének szenátori, illetve képviselői jelöltlistájára, a kézdivásárhelyi és kézdiszéki szervezet jelöltjeiként.