1996

1996. augusztus 22., csütörtök IV. évfolyam, 850. szám

***               Noha Szilágyi Zoltán képviselő nem jelölteti magát egy újabb mandátumra, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ-szervezet teljes listával indulhat a novemberi parlamenti választásokon. A pályázatok benyújtásának határideje közeledtével kialakult ideiglenes jelöltlistán Jakab Mihály egészségügyi asszisztens, Kerekes György állatorvos, Máté Csaba jogtanácsos, Szántó Árpád állatorvos és Zsigmond Ferenc mérnök pályázik a képviselői tisztségre, míg a szenátorjelöltek lajstromára Ilyés István főorvos és Székely Pál almérnök neve került fel. A jelölteket helyi RMDSZ-szervezetek, illetve civil szerveződések javasolták. A végleges sorrendet az augusztus 31-re beütemezett megyei küldöttgyőlésen határozzák meg, az esetleges észrevételeket, a jelöltekkel szembeni óvásokat augusztus 26-ig várja a megyei kampánystáb a megyei RMDSZ-tagság, illetve választópolgárok részéről.

Az RMDSZ államelnökjelöltjének támogatására a megyében mintegy 3.000 aláírás győlt össze eddig, a győjtés tovább folytatódik.

 

***               A honfoglalás 1100. évfordulójának szentelt magyarországi ünnepségek keretében a Magyar Kultúra Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége szervezésében augusztus 16–20-a között került sor a Régiók Találkozása – Kárpát-medencei Napok rendezvénysorozatra. Az eseményen minden határon túli régió saját mővelődési életéből készült összeállítással jelentkezett. A romániai magyarság képviseletét a rendezvénysorozaton Laskay Sándor, az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főosztályának közmővelődési előadója vezette.

Az augusztus 16-i megnyitón Dobos László, az MVSZ alelnöke mondott ünnepi beszédet, Erdély képviseletében pedig Dávid Gyula, az EMKE elnöke szólott.

A népmővészeti kiállításon a Romániai Magyar Népmővészeti Szövetség által Székelyudvarhelyen megrendezett népmővészeti kiállítás anyagából válogatott tárgyak, a fotókiállításon Vas Géza kolozsvári fotómővész Kalotaszeget és környékét bemutató színes fényképei képviselték régiónkat. Az Erdélyi Napon a kalotaszentkirályi hagyományőrző csoport mutatott be osztatlan sikert arató táncösszeállítást, majd részt vett a Mesterségek Ünnepét követő Aratófelvonuláson és az ezt követő Új Kenyér megszentelésén a budavári Szentháromság téren, valamint az augusztus 20-i gálamősoron. Az Identitás Klub keretében bemutatták Csép Sándor Egyetlenem címő dokumentumfilmjét, az Irodalmi Kávéház programjában pedig Dávid Gyula ismertette Szabó Gyula Kegyetlen kegyelet címő regényét.