1995

1995. március 24., péntek III. évfolyam, 499. szám

*** 1995. március 23-án Kolozsváron az Ügyvezető Elnökség ülést tartott, amelyen részt vett Markó Béla szövetségi elnök is.
Az ülés a kongresszus előkészítésének jegyében zajlott. Az ügyvezető alelnökök beszámoltak az erre vonatkozó főosztályi tevékenységről, az RMDSZ országos és területi szervezetei, valamint különböző testületei ezzel kapcsolatos feladatainak teljesítéséről. A szövetségi elnök és az ügyvezető elnök a beszámolók alapján szükségesnek látják a kongresszusi dokumentumok soron következő SZKT elé terjesztése előtt a még vitatott kérdések politikai egyeztetését. Ennek érdekében a szövetségi elnök és az ügyvezető elnök felkéri a tiszteletbeli elnököt, az SZKT elnökét, az Egyeztető Tanács elnökét, a politikai, szervezési és az önkormányzati ügyvezető alelnököket, a területi elnököket, a platformok és a társult pártok vezetőit, a parlamenti frakcióvezetőket, valamint meghívott szakértőket, vegyenek részt egy tanácskozáson, amely április 2-án Szovátán 11 órakor kezdődik. Ezt a tanácskozást az Ügyvezető Elnökség a soron következő SZKT és a kongresszus előkészítésének szerves részeként kezeli.
A szövetségi elnök jelenlétében az Ügyvezető Elnökség visszatért a román-magyar alapszerződés ügyében, illetve a magyar-szlovák alapszerződés aláírása után kialakult helyzet elemzésére.
Az Ügyvezető Elnökség meghallgatta az ifjúsági alelnök beszámolóját az ifjúsági szervezetek tanácsadó testületének legutóbbi munkálatairól.
Az ügyvezető elnök és a Művelődési Főosztály vezetője beszámolt az Illyés Alapítvány kuratóriumi üléséről, amelyen március 22-én Budapesten részt vettek. Az Ügyvezető Elnökség egyhangúlag elfogadta az általuk előterjesztett, a romániai Alkuratórium tevékenységét bemutató tájékoztató jelentést, valamint a legutóbbi kuratóriumi ülés óta hozott határozatait, beleértve a szaktestületek rendelkezésére bocsátott keretösszegekre vonatkozó döntéseket is.
Az RMDSZ meghívására április 11-e és 15-e között Erdélybe látogat egy MSZP-küldöttség, melynek vezetője Csintalan Sándor, a párt ügyvezető alelnöke. Az Ügyvezető Elnökség megbeszélte a látogatás programját.

*** 1995. március 22-én, szerdán, ülésezett az RMDSZ Maros megyei szervezetének Ügyvezető Elnöksége. A tanácskozáson részt vettek – meghívottként – a TKT ÁB, TET ÁB, ÖT ÁB és a megyei OT tagjai, valamint a marosvásárhelyi Körzeti Elnökök Tanácsának vezetőségi tagjai is. Az ülés napirendjén a belső választásokkal kapcsolatos kongresszusi Határozat-tervezet és a kongresszusi küldöttek kijelölésére vonatkozó javaslatok megvitatása szerepelt. Az ülésen elfogadott döntéseket és javaslatokat a TKT szombati ülésére terjesztik elő jóváhagyás végett.

*** Csütörtökön, március 23-án, a Maros megyei székházban az RMDSZ Klub vendége Horváth Arany írónő, az Erdélyi Gazda c. folyóirat főszerkesztője volt. A klubest keretében Kilyén Ilka színművésznő felléptével bemutatásra került Horváth Arany Kalodaének címő kötete is.

*** 1995. március 25-én, szombaton reggel Borbély László képviselő, Zonda Attila, a Maros megyei RMDSZ elnöke és Jung Ildikó jogász meglátogatják marosvásárhelyi börtönében Cseresznyés Pált. A látogatást a Maros megyei RMDSZ eredetileg a tragikus márciusi események 5. évfordulója alkalmából március 18-ra tervezte, de erre a napra nem kapta meg a szükséges engedélyeket az Igazságügyi Minisztériumtól.

*** Lapzártakor a kormány épületében megbeszélés kezdődött a kormány és a politikai pártok képviselőinek részvételével a román-magyar alapszerződés kérdésében. A találkozón az RMDSZ részéről Tokay György, az RMDSZ EBESZ-képviselője vesz részt.