1995

1995. június 30., péntek III. évfolyam, 564. szám

*** Pénteken, június 30-án délelőtt megkezdődött Marosvásárhelyen a IV. Kongresszus határozata értelmében újra felálló SZKT kétnapos alakuló ülésszaka. A tanácskozáson Markó Béla szövetségi elnök előterjesztette tájékoztatását a kolozsvári kongresszus óta eltelt időszakról, amelyben külön kitért a romániai magyarság sorsát érzékenyen érintő, meghatározó fontosságú Tanügyi törvény elfogadása nyomán kialakult helyzet elemzésére, az SZKT-ra ezzel kapcsolatosan háruló feladatokra a cselekvés jövendő módozatainak meghatározásában. Az SZKT kétnapos tanácskozásának munkálataira részletesen visszatérünk.

*** A Fekete-tengeri Gazdasági Együttmőködés Parlamenti Közgyőlésének és a FÁK együttes rendezésében július 3-án és 4-én a grúziai Batumiban a térség országainak parlamenti küldöttei véleménycserét folytatnak a régiót érintő biztonsági és stabilitási kérdésekben. A tanácskozáson meghívottként részt vesznek az Interparlamentáris Unió, az Európa Tanács Parlamenti Közgyőlése és az EBESZ küldöttei is.

Románia Parlamentje részéről Kerekes Károly RMDSZ-képviselő és Gheorghe Dumitraőcu RTDP-szenátor vesz részt a nemzetközi rendezvényen.

*** 1995. június 24-én, Tordaszentlászlón zajlott le 22 kórus részvételével a VI. Szent László-napi Kórustalálkozó.

A csaknem 1000 dalost megmozgató kórustalálkozó délelőtt a református templomban tartott istentisztelettel és hangversennyel kezdődött, majd a kórusok felvonulását követően délután a Mővelődési Házban folytatódott, ahol az RMDSZ és az EMKE helyi elnökei, valamint Kónya- Hamar Sándor Kolozs megyei képviselő rövid üdvözlő beszéde után László Attila, a Romániai Magyar Dalszövetség elnöke és Guttmann Mihály tiszteletbeli elnök mondott rövid bemutatkozó beszédet. Az EMKE országos vezetőségét Laskay Sándor képviselte a rendezvényen.

A Szent László-napi kórustalálkozót Guttmann Mihály zenetanár vezetésével rövid szakmai értekezlet zárta.