1995

1995. június 15., csütörtök III. évfolyam, 553. szám

*** 1995. június 15-én, Markó Béla a Szövetségi Elnöki Hivatalban fogadta Frank Collinst, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának romániai referensét, aki a romániai magyarság helyzetéről, az RMDSZ autonómiatörekvéseiről és a Tanügyi törvénytervezetről érdeklődött.

A Tanügyi törvénytervezetnek a Szenátusban elfogadott változatáról Markó Béla elmondta, hogy az az RMDSZ és a romániai magyarság számára elfogadhatatlan.

*** Június 13-án, a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetsége Nyilatkozatot tett közzé a Tanügyi törvénytervezet szenátusi változatával kapcsolatban, amelyben sajnálattal állapítja meg, hogy a képviselőházi változattal szemben a Szenátus szakbizottsága által a XII. fejezethez javasolt módosítások az anyanyelvi oktatás korlátozásához vezethetnek. Miután konkrétan említi a szenátusi változat néhány nem kívánt következményekkel járó, diszkriminatív és alkotmányellenes előírását, megszorító szabályozását, a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetsége kijelenti, hogy értesült az RMDSZ-nek a kolozsvári kongresszuson elfogadott, a Tanügyi törvénnyel kapcsolatos Állásfoglalásáról és egyetért annak tartalmával.

A Nyilatkozatot az RSZCSDSZ elnöke, Andrei Zetocha és titkára, Ioan Kukucska látták el kézjegyükkel.