1995

1995. július 4., kedd III. évfolyam, 566. szám

*** Az SZKT határozatának és az RMDSZ parlamenti csoportjának megbízása értelmében Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető, ügyvezető alelnök Gheorghe Fulga elnöki tanácsoshoz fordult azzal, hogy kihallgatást kérjen a parlamenti csoport számára Ion Iliescu államfőtől. Kedden, július 4-én Ion Iliescu elnök személyesen közölte Verestóy Attila szenátorral, hogy július 8-án, szombaton reggel 10 órakor fogadja az RMDSZ parlamenti csoportját.

*** A tagdíjbeszedés fellendítésének módozatairól tanácskoztak június 28-án a szövetség Maros megyei székházában az RMDSZ Maros megyei szervezetének utcafelelősei és tagdíjbegyőjtői. Megtárgyalták a tagdíjbegyőjtés jobb megszervezésének kérdéseit, az új tagdíjbegyőjtő könyvek kiosztását, valamint a minimális tagsági díj meghatározásának esélyeit.

A tanácskozás résztvevői ezután megvitatták a Tanügyi törvény parlamenti megszavazása nyomán kialakult helyzetet, és Felhívást fogadtak el, amelyben kérik az SZKT marosvásárhelyi alakuló ülését, hogy dolgozzon ki „tiltakozási akcióprogramot, amelynek célja egy olyan folyamat elindítása, mely a polgári engedetlenség legváltozatosabb lehetőségeivel élve már a nyári vakáció alatt, de a szeptemberi iskolakezdésre fokozottan és folyamatosan a hazai és nemzetközi közvélemény figyelmében tartja a kisebbségek számára elfogadhatatlan román Tanügyi törvényt”. A felhívás szerzői egyben biztosítják a megyei és országos vezetőséget, parlamenti és SZKT-képviselőinket az RMDSZ-tagság teljes bizalmáról és támogatásáról a tiltakozási akcióprogram megvalósításában.

*** 1995. június 29-én, csütörtökön délután tartotta évadzáró előadását az RMDSZ Klub a Marosvásárhelyi RMDSZ-székházban. A rendezvény keretében zenei délutánra és Nagy Dalma textil- és képzőmővészeti kiállításának megnyitójára került sor. A klubest valódi meglepetése dr. Kincses Előd ügyvéd megjelenése volt, aki több mint ötéves számőzetéséből érkezett vissza szülővárosába. A több mint 120 résztvevő vastapssal köszöntötte a jeles vendéget, aki néhány szóban ismertette hazatérésének körülményeit és terveit az elkövetkező hónapokra.