1995

1995. július 24., hétfő III. évfolyam, 580. szám

*** 1995. július 24-én, Markó Béla levelet intézett Klaus Hansch-hoz, az Európa Parlament elnökéhez. Miután elismeréssel szól az Európa Parlament július 13-i Határozatáról, az RMDSZ szövetségi elnöke sajnálkozását fejezi ki amiatt, ahogyan a román kormány, a Parlament két házelnöke, a vezető kormánypárt reagált az EP dokumentumára, újabb RMDSZ-ellenes támadással próbálván elterelni a közvélemény figyelmét arról, hogy az új Tanügyi törvény valóban nem felel meg az európai követelményeknek. Markó Béla megemlíti, hogy az RMDSZ alkotmányos kezdeményezését, amelyet 492.000 román állampolgár támogatott aláírásával, a kormány és a törvényhozás nem vette figyelembe, s miután az Alkotmánybíróság elvetette az RMDSZ által benyújtott alkotmányossági óvást, az államfő július 24-én aláírta a Tanügyi törvényt.

*** Július 22-én és 23-án kétnapos rendezvénysorozat keretében emlékeztek meg Ady Endréről Kalotaszentkirályon, a Kalotaszentkirályi Ady Mővelődési Egyesület, az Anyanyelvi Konferencia és az Erdélyi Magyar Közmővelődési Egyesület rendezésében. A rendezvényen meghívott magyarországi vendégek is jelen voltak.

Szombaton délelőtt a résztvevők megtekintették a kalotaszegi szobát és ellátogattak Valkóra, majd délután a kalotaszentkirályi iskola épületében előadások hangzottak el Ady Endre életéről és munkásságáról. Pomogáts Béla Ady erdélyi hivatásáról, Bustya Endre Ady és Kalotaszeg viszonyáról, Molnár M. Eszter Ady és Achim András barátságáról tartott előadást, Kántor Lajos Ady és Goga barátságáról, reálisan címmel értekezett.

Vasárnap ökumenikus istentisztelet után Kónya-Hamar Sándor Ady utolsó imádságáról beszélt, majd a résztvevők megkoszorúzták Ady kalotaszentkirályi emlékmővét.

A rendezvényt az Anyanyelvi Konferencia és a Bocskai Kör támogatta.

*** Július 17-e és 22-e között Közös kihívások az átmenet során címmel zajlott le Bálványosfürdőn a Pro Europa Liga, a FIAD és a Pro Minoritate alapítványok rendezésében a VI. kiadásához érkezett Bálványosi Nyári Egyetem, amelynek zárórendezvényén részt vett Markó Béla szövetségi elnök és Kónya-Hamar Sándor Kolozs megyei képviselő is. A hatnapos rendezvényen érdekes előadásokra és vitára került sor Románia és Magyarország kapcsolatai – alapszerződés, kisebbségpolitika; A tolerancia lényege és határai; Ki nem használt lehetőségek a környezetvédelemben; Biztonságpolitika – integrációs esélyeink; A gazdasági átmenet évei Kelet-Közép-Európában témakörökben. Szombaton, az utolsó napon Baloldali nosztalgia Közép-Kelet-Európában címmel zajlott igen érdekes eszmecsere, melynek vitaindítóját Kónya-Hamar Sándor és Pap Sándor, az MDF ügyvezető alelnöke tartotta. A témában felszólalt Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Adrian Severin, a DP alelnöke, Orbán Viktor, a FIDESZ – Magyar Polgári Párt elnöke, Martonyi János (MDF), Dorel őandor politológus.