1995

1995. január 9., hétfő III. évfolyam, 446. szám

*** Ötéves fennállását ünnepelte az RMDSZ 1995. január 7-én Kolozsváron.
Az ünnepi rendezvénysorozatot – amely délelőtt tudományos konferenciával kezdődött, délután az RMDSZ-vezetés és a meghívott pártok és szervezetek képviselőinek találkozójával folytatódott, és a Magyar Színházban rendezett gálaelőadással, majd állófogadással zárult – megtisztelte jelenlétével a Magyar Szocialista Párt, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Magyar Demokrata Fórum, a Fiatal Demokraták Szövetsége, a Keresztény Demokrata Néppárt, a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt Magyarországról, Szlovákiából az Együttélés Mozgalom, a Magyar Polgári Párt, a Magyar Keresztény Demokrata Mozgalom, továbbá a Vajdasági Magyarok Demokrata Szövetsége, a Vajdasági Magyarok Szövetsége, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége küldöttsége. A Demokrata Pártot Dan Vasiliu szenátor, a Kolozs megyei vezetőséget Grigore Zanc prefektus és Victor Constantinescu, a Megyei Tanács elnöke, a Pro Európa Ligát Smaranda Enache, a szervezet társelnöke képviselte az ünnepségen. Levélben üdvözölte az RMDSZ-t Emil Constantinescu, a Romániai Demokratikus Konvenció elnöke. Megtisztelte jelenlétével az ünnepi rendezvényt Rudas Ernő, a Magyar Köztársaság bukaresti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
A „Közösségi érdekvédelem és önkormányzat” címmel délelőtt tartott tudományos konferencián Bodó Barna ügyvezető politikai alelnök bevezetője után Cristoph Pan, az Európai Népcsoportok Föderatív Uniója (FUEV) elnöke tartott előadást az Európában létező autonómiaformákról, a FUEV-nek mint jelentős súlyú szervezetnek – a különböző népcsoportok kontinensünk lakosságának mintegy egynyolcadát teszik ki – lehetőségeiről, szándékairól az autonómiaformák érvényre juttatásában ott is, ahol ma még jelentős az ellenállás ezek iránt. Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ autonómiaprogramjáról, annak fogadtatásáról, a romániai tapasztalatokról értekezett. A délelőtti tanácskozást a külföldi pártok és szervezetek képviselőinek hozzászólásai zárták.
Délután a külföldi pártok és szervezetek, az RMDSZ helyi szervezeteinek képviselői találkoztak a szövetség vezetőivel. Elemezték az elmúlt öt év térségünkben jelentkező kihívásait, a szerzett tapasztalatokat. A résztvevők kérdéseire válaszolva, Szűrös Mátyás, az Illyés Alapítvány, Lábody László, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke a határon túli magyarság támogatásának rendszeréről, a HTMH szerepéről, terveiről beszélt a kisebbségi magyar szervezetek munkájának segítésében.
A Magyar Színház termében rendezett operagála vendégeit Markó Béla szövetségi elnök üdvözölte. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az RMDSZ létrejötte, egységes fellépése az összetartozás tudatára épült, amit a több évtizedes diktatúra sem tudott kiirtani a romániai magyarság szellemiségéből. Ez a belső erő ad hitet a továbbiakban is.
Domokos Géza, az RMDSZ első elnöke felidézte a megalakulás körülményeit. A sajátos adottságokból eredő szemléleti és taktikai különbözőségek, az egyéni súrlódások ellenére az RMDSZ megőrizte stratégiájának folytonosságát, cselekvési egységét. Az elmúlt öt év eseményei az ország, sőt a kelet-közép-európai térség történetének részét képezik.
Tőkés László beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az RMDSZ az egész magyar nyelvterületen talán az egyedüli – pártként, illetve szövetségként működő – szervezet, amelynek az eltelt időben sikerült elkerülnie a szakadást vagy a jelentékeny bomlást. A szövetség egységének megőrzését jelölte meg egy demokratikus Románia és egységes Európa távlatában az ötödik évforduló legfontosabb üzenetének.
Az ünnepséget rendező Ügyvezető Elnökség nevében Takács Csaba ügyvezető elnök köszöntötte a vedégeket. Köszönetet mondott az RMDSZ megyei, területi és országos tisztségviselőinek, parlamenti és önkormányzati képviselőinek, egyházainknak, a civil életünk értéket teremtő önkénteseinek és érdekvédelmi szervezetünk tagságának, akik munkájukkal, kitartásukkal a reményt, a jövőbe vetett bizalmat alapozzák meg. Az évforduló jelzés: hiszünk benne, hogy otthonra találhatunk a hazában.
A Magyar Köztársaság elnökének üzenetét Rózsa András elnöki tanácsos olvasta fel. Göncz Árpád az RMDSZ történelmi érdemeként a józanságát nevezte meg, ami tetteiben és terveiben uralkodott. Érzelmek helyett az értelem parancsára kell hallgatni – a valós történelmi helyzet felismerése és az együttes jövőépítés adja meg a kibontakozás lehetőségét.