1995

1995. január 30., hétfő III. évfolyam, 460. szám

*** NYILATKOZAT

1995. január 28-án Kolozsváron az Ügyvezető Elnökség tanácskozott a területi szervezetek elnökeivel. A tanácskozáson részt vett Markó Béla szövetségi elnök is.
A területi szervezetek elnökei megütközéssel vették tudomásul, hogy bár az RMDSZ Operatív Tanácsának 1995. január 23-i Nyilatkozata megfelelő érvekkel cáfolja a különböző politikai pártok, szervezetek valamint a kormány vádjait és vádaskodásait, és határozottan tiltakozik ellenük, Románia kormánya az 1995. január 27-én kiadott Közleményében újabb támadást intéz az RMDSZ ellen, és arra szólítja fel, hogy számolja fel nemcsak az újonnan alakult Országos Önkormányzati Tanácsot, hanem a Szövetségi Képviselők Tanácsát is, amely két Kongresszus között szervezetünk legfőbb döntéshozó testülete. A kormány ezt az újabb követelését is a szokásos érvekkel indokolja: nem tűri a román állam Alkotmányban rögzített intézményrendszerének megváltoztatására irányuló próbálkozásokat, az egységes román nemzetállam területi integritásának és szuverenitásának aláaknázását.
Mivel az RMDSZ különböző szervei több alkalommal nyilatkozatokban és közleményekben megerősítették, hogy sem az autonómia-programunk, sem az Országos Önkormányzati Tanács nem mond ellent Románia Alkotmányának, nem veszélyezteti az ország területi egységét és szuverenitását, ugyanakkor megfelel az európai normáknak és az európai gyakorlatnak, a területi szervezetek elnökei a következő kérdésekkel fordulnak Románia kormányához:
1. Milyen módon sérti az Alkotmányt, mely cikkelyeinek mond ellent az Országos Önkormányzati Tanács Szervezési és Működési Szabályzata?
2. Milyen módon változtatja meg a román állam intézményrendszerét az RMDSZ Szövetségi Képviselőinek Tanácsa, amely már több mint két éve tevékenykedik?
A fentiekre adandó konkrét válasz megkerülése egyértelmű elismerése annak a ténynek, hogy a kormány mindkét nyilatkozata tulajdonképpen egy RMDSZ ellen irányuló diverzió része, amely arról próbálja elterelni a figyelmet, hogy milyen okból és célból jött létre a négypárti koalíció. A decentralizáció megakadályozásával és a helyi közigazgatás tevékenységébe való durva beavatkozással a kormány maga veszélyezteti a demokratikusan megválasztott struktúrát, folytatja bizonyos területeken az etnikai összetétel erőszakos megváltoztatására irányuló politikát amit még Ceauşescu kezdett el, és meg akarja indokolni a zömében magyarok lakta vidékeken az ország többi területeihez képest nyomasztóan nagy katonai és rendőrségi jelenlétet.
A területi elnökök teljes mértékben egyetértenek az RMDSZ országos vezetőinek – a szövetségi elnöknek, a tiszteletbeli elnöknek és az ügyvezető elnöknek – a kialakult helyzetben tett nyilatkozataival és cselekedeteivel.

Az RMDSZ megyei és területi szervezeteinek elnökei