1995

1995. február 17., péntek III. évfolyam, 474. szám

*** 1995. február 15-én a Liberális Párt székházában találkoztak a Romániai Demokratikus Konvenció Maros megyei pártjainak a képviselői. Jelen voltak az RMDSZ, a PSZP, az NLP, az LP 93, az RSZDP, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége és a December 21 Egyesület képviselői. A KDNPP nem vett részt a találkozón.
A találkozó fő célja a Romániai Demokratikus Konvenció Szervezési Protokollegyezményének aláírása volt, mely dokumentum azokat a szervezési kereteket tartalmazza, amelyek megállapítják az RDK-­ülések lebonyolításának rendjét, a döntések meghozatalához szükséges szavazatarányt, stb.
A Maros megyei RMDSZ-t Zonda Attila megyei elnök és dr. Kelemen Attila TKT-elnök képviselték. Az Egyezményt a jelenlévő politikai szervezetek közül a Volt Politikai Foglyok Egyesülete nem írta alá, a December 21 Egyesület pedig a döntés előtt még tanácskozik a vezetőség tagjaival.

*** Ugyanaznap, szerdán délután az RMDSZ Maros megyei szervezetének székházában ülésezett a Maros megyei Elnökök Konzultatív Testülete.
Az ülésen Zonda Attila megyei elnök tájékoztatta a megjelent körzeti és kerületi elnököket a február 11-i TKT-ülés munkálatairól és határozatairól, beszámolt az RDK-val lezajlott találkozóról, a Szervezési Egyezmény aláírásáról, majd megtárgyalták a március 15-i rendezvények előkészületeit, a Falujárás ’95 program eddigi megvalósításait és következő rendezvényeit, valamint más szervezési és adminisztratív problémákat. Az elnökök átvették az RMDSZ Közlöny és a Szövetség legújabb számát és a márciusi jelvények mintapéldányait. Az EKT következő ülését február 28-án tartja.

*** Február 16-án, csütörtökön, a marosvásárhelyi RMDSZ Klub vendége Toró Tibor akadémikus, a Temesvári Tudományegyetem atomfizika professzora volt, aki Bolyai János és Albert Einstein marosvásárhelyi „találkozásairól” tartott nagyon érdekes, közvetlen hangú előadást. A résztvevők jóleső örömmel vehették tudomásul, hogy városuk nagy szülöttjének, Bolyai Jánosnak Temesváron 5 nyelvű emléktáblát állítottak és már elkészült az a szobor is, amelyet a Temesvári Tudományegyetem területén állítanak majd fel.

*** Nemrég ünnepélyes keretek között alakult újra a Bihar megyei Székelyhíd nagyközség „Arany kalász” gazdaköre. A gazdakör alakuló ülésén megválasztották a 11 tagú vezetőséget és ezen belül Braun Márton személyében az elnököt, Bőde Imre személyében pedig az alelnököt. A régi szőlészeti és pince-felszerelésekből rendezett kiállítás megnyitása után borversenyt is rendeztek, amelyen 36 bor közül kellett kiválasztania a zsürinek a legjobbakat. Díjat nyert dr. Murguly Zoltán, Hasznosi Sándor és Milotai Károly. A rendezvénysorozatot batyus gazdabál zárta. A jó szervezés Szilva Sándor és Gavrucza Tibor munkáját, valamint Holczmann Barna polgármester közreműködését dicséri.

*** 1995. február 12-én, a Bihar megyei Várasfenesen tartott tisztújító közgyűlésen újraválasztották a községi szervezet 11 tagú választmányát, elnöknek pedig ismét Miklós Istvánt választották meg. Az RMDSZ Bihar megyei vezetősége részéről jelen volt Varga Gábor megyei elnök, Székely Ervin képviselő, valamint Aranyics János nagyválasztmányi elnök.