1994

1994. december 29. csütörtök II. évfolyam, 442. szám

*** Szerdán, december 28-án, a Szenátusban Frunda György saját nevében olvasott fel politikai nyilatkozatot a határátlépési illetékre vonatkozó törvény alkotmányellenes minősítéséért az Alkotmánybíróságot elmarasztaló államfői kijelentéssel kapcsolatban, valamint azzal kapcsolatban, hogy a pénzügyminiszter az alkotmányellenes Kormányhatározat további alkalmazására buzdította az illetékes szerveket. Frunda szenátor felszólította Ion Iliescu elnököt az Alkotmánybíróságot mint a jogállam intézményét sértő kijelentésének visszavonására, és leszögezte, hogy a pénzügyminiszter törvénysértő nyilatkozatáért a pénzügyi tárca vezetőjére és a kormányra hárul az erkölcsi és politikai felelősség.

*** Hagyományos év végi szavazáson a sajtó Szenátusban akkreditált képviselői Frunda György Maros megyei RMDSZ-szenátort nyilvánították az 1994-es év szenátorának.

*** 1994. december 28-án, az RMDSZ váradvelencei székházában, mintegy 250 résztvevő jelenlétében megalakulásának 5. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A rendezvényen a szervezet alapító tagjain kívül részt vettek a megyei Nagyválasztmány tagjai, Bihar megye RMDSZ-polgármesterei és alpolgármesterei, a megyei és városi tanács RMDSZ-frakciói, valamint az RMDSZ egykori és mai alkalmazottai. Az ünnepséget Varga Gábor megyei RMDSZ-elnök, Tőkés László tiszteletbeli elnök és Tempfli József római katolikus püspök megemlékező, illetve köszöntő beszédei nyitották meg, majd F. Márton Erzsébet, Hajdú Géza, Borsos Barna, Kiss-Törék Ildikó, Meleg Vilmos és Varga Vilmos színmővészek – valamennyien az RMDSZ alapító tagjai – irodalmi mősorba foglalva idézték fel a Bihar megyei szervezet első öt hónapjának eseményeit. A micskei hagyományőrző együttes mősora után felolvasták Tabajdi Csaba politikai államtitkár üdvözlő táviratát. Az önkormányzatban dolgozó RMDSZ-tagok nevében Tódor Albert nagyszalontai polgármester, a parlamenterek nevében pedig dr. Csapó József szenátor szólt az egybegyőltekhez. Az ünnepi rendezvényt a vendégek tiszteletére adott fogadás zárta.

*** A Tájékoztató következő száma 1995. január 3-án jelenik meg.
Minden kedves olvasónknak és munkatársnak, az írott és elektronikus sajtó képviselőinek bőségesebb, eredményekben gazdag, békés és boldog új esztendőt kívánunk!