1994

1994. december 14., szerda II. évfolyam, 432. szám

*** Két rangos magyarországi delegáció is járt az elmúlt napokban az RMDSZ bukaresti székházában.
Hétfőn, december 12-én este Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Lábody László címzetes államtitkár, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke találkozott az RMDSZ szenátusi és képviselőházi csoportjainak tagjaival. A találkozón jelen volt Bálint Pataki József, a HTMH főosztályvezetője, Rudas Ernő, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete és Szilágyi Mátyás, a Magyar Nagykövetség munkatársa.
A Tabajdi Csaba vezette delegáció romániai látogatása során találkozott Oliviu Ghermannal, a Szenátus elnökével, Viorel Hrebenciuc kormányfőtitkárral, a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa koordinátorával, továbbá megbeszélést folytatott Teodor Meleőcanu külügyminiszterrel.
Kedden, december 13-án este az Országgyőlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának küldöttsége – amely a román parlament meghívására tesz többnapos látogatást Romániában – találkozott az RMDSZ parlamenti csoportjainak tagjaival. A Gellért Kis Gábor (MSZP) bizottsági elnök vezette küldöttség tagjai voltak: Dónáth László (MSZP), dr. Keresztes Sándor (KDNP), dr. Sepsey Tamás (MDF), Dögei Imre (FKGP), Hajdú Zoltán (SZDSZ), Tirts Tamás (FIDESZ) képviselők, továbbá Artz Ilona és Szilágyi Júlia parlamenti szakértők. A találkozón, amelyen emberjogi, kisebbségi és vallásügyi kérdésekről folyt eszmecsere, jelen voltak Alföldi László, Kálmán Béla és Dragon János, a Magyar Nagykövetség munkatársai is.
A találkozó előtt Gellért Kis Gábor és Tirts Tamás rögtönzött sajtóértekezleten számolt be a küldöttség romániai látogatásának első két napi – hétfői és keddi – programjáról, melynek során találkoztak többek között Oliviu Ghermannal, a Szenátus elnökével, Viorel Hrebenciuc kormányfőtitkárral, Gheorghe Vlőduőescu egyházügyi államtitkárral, a bukaresti egyházak vezetőivel.

*** 1994. december 9–10-én Niculescu Antal, a szövetségi elnök politikai tanácsosa Prágában részt vett „A kormányok és kisebbségek közötti párbeszéd intézményesítése: kisebbségi tanácsok és kerekasztalok a posztkommunista Európában” címmel szervezett nemzetközi szemináriumon. A rendezvényt a New York-i székhelyő – Prágában, Budapesten, Varsóban és Atlantában mőködő Kelet-Nyugati Tanulmányok Intézete (Institute for East-West Studies) és a Cambridge-i Válságkezelő Csoport (Conflict Management Group) szervezte, és azon részt vettek Észtország, Macedónia, Románia és Szlovákia kormányainak, illetve államelnöki hivatalainak képviselői, valamint az észtországi oroszok, a macedóniai albánok, a szlovákiai és romániai magyarok egy-egy küldöttje. Jelen voltak az Európa Tanács, az EBESZ (volt EBEÉ), a hágai központú Interetnikai Kapcsolatok Alapítvány (Foundation for Inter-Ethnic Relations), a Project on Ethnic Relations (PER), valamint a Holland Belügyminisztérium képviselői.
A szemináriumon Niculescu Antal a romániai magyarság helyzetéről, törekvéseiről, az RMDSZ-nek a Nemzeti Kisebbségi Tanácshoz főződő viszonyáról tartott rövid előadást, és a témához kapcsolódó dokumentumcsomagot adott át a résztvevőknek.