1994

1994. augusztus 29., hétfő II. évfolyam, 356. szám

*** 1994. augusztus 26-án, pénteken ülésezett Kolozsváron az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége.
Az ügyvezető elnök a 68. sz/1994. augusztus 26-i Határozatával kinevezte Cs. Gyímesi Éva egyetemi tanárt az Ügyvezető Elnökség oktatási alelnökének. A határozatot, megerősítés végett, az ügyvezető elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsa elé terjeszti.
Az Ügyvezető Elnökség foglalkozott a román-magyar alapszerződés kérdésével, véleményezte és kiegészítette a szakbizottság által készített igénycsomagot, amelyet rövid időn belül eljuttat a román és a magyar külügyminisztériumnak.
Az Illyés Alapítvány kuratóriuma 1994. augusztus 9-i ülésén jóváhagyta a romániai magyar alkuratórium összetételét és mőködési szabályzatát. A mőködési szabályzat értelmében az alkuratórium hozza létre a szakkuratóriumokat az illetékes szakmai szövetségek és az egyházak javaslatai alapján. A szakmai testületek létrehozása érdekében az Ügyvezető Elnökség intézkedési tervet fogadott el, hogy szeptember első felében az alkuratórium megtarthassa első munkaülését, majd ezt követően elkezdődhessen a szakkuratóriumok tevékenysége is. Az alapítvány új mőködési rendjéről az alkuratórium külön közleményt fog közzétenni.

*** Augusztus 31-én, szerdán este 19 órai kezdettel rangos külföldi mővészek vendégjátékára kerül sor a bukaresti Petőfi Sándor Mővelődési Házban. A szeptember elsején kezdődő Costineőti-i Nemzetközi Folklórfesztiválon részt vevő budapesti Bartók Béla Néptánc Együttes – átutazóban a fővárosban – Teszáry Miklós koreográfus vezetésével tart előadást a Zalomit utcai Mővelődési Házban. A szervezésben – többek között a budapesti vendégek elszállásolásában – a Petőfi Társaság, a fővárosi magyar egyházak vezetői és a bukaresti RMDSZ-szervezet vállalt jelentős szerepet.