1994

1994. augusztus 10., szerda II. évfolyam, 344. szám

*** Mint arról már beszámoltunk, kedden, augusztus 9-én délután ülésezett Kolozsváron az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége. A tanácskozáson részt vett Markó Béla szövetségi elnök, továbbá az a szakértőkből álló bizottság, amelynek bevonásával az Ügyvezető Elnökség megvitatta és véglegesített a kisebbségek nyelvén folyó oktatásról szóló törvénytervezetet.
Az Ügyvezető Elnökség megvitatta a kisebbségi Tanügyi törvénytervezet benyújtását támogató 250.000 állampolgári aláírás begyőjtésének szervezési kérdéseit, és megfelelő határozatokat fogadott el erre vonatkozóan.
Az Ügyvezető Elnökség megvizsgálta a Max Van der Stoel EBEÉ kisebbségi főbiztos romániai látogatásával, illetve a magas rangú diplomatával Kolozsváron is létre jövő találkozással kapcsolatos szervezési kérdéseket. A testület összeállította azt a Van der Stoel úrnak átnyújtandó dokumentumcsomagot, amely tartalmazza szövetségünk véleményét oktatási, kulturális, nyelvhasználati, egyházügyi kérdésekben, továbbá a romániai magyar közösséget ért jogsérelmeket.
A testület megvizsgálta és véglegesítésre szakértői bizottságnak utalta át a szövetség sajtókiadványainak támogatását célzó eszközök felhasználására és méltányos elosztásra vonatkozó javaslatokat.