1994

1994. április 14., csütörtök II. évfolyam, 262. szám

*** 1994. április 13-án, a Képviselőház elnökének meghívására hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó magyar parlamenti küldöttség – Pozsgay Imre, a Nemzeti Demokrata Szövetség társelnöke, országgyőlési képviselő, Varga Zoltán országgyőlési képviselő és Jánosi György külpolitikai tanácsos – az RMDSZ bukaresti székházában találkozott Markó Bélával és a Szövetség szenátusi csoportjainak tagjaival.
A találkozón jelen volt Rudas Ernő, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete, valamint Péter László, Alföldi László, Szilágyi Mátyás és Almási Kálmán, a Magyar Nagykövetség munkatársai.
A vendégeket Markó Béla köszöntötte, majd kölcsönös tájékoztatásra került sor a két szervezet aktuális gondjairól és törekvéseiről. Pozsgay Imre, a küldöttség vezetője beszámolt a delegáció romániai tapasztalatairól, a látogatás során eddig létrejött megbeszéléseiről, majd rövid helyzetértékelést adott a magyarországi választási kampányról, az NDSZ programjáról és választási esélyeiről.
A találkozó után a magyar parlamenti küldöttség sajtóértekezletet tartott a bukaresti magyar sajtó képviselőinek.

*** Szerdán, április 13-án, Markó Béla szövetségi elnök fogadta a Gázmővek Szakszervezeti Szövetségének képviselőit. A megbeszélésen az RMDSZ képviseletében részt vettek Verestóy Attila és Hajdú Gábor szenátorok, Vida Gyula, Fekete Zsolt és Antal István képviselők. A szakszervezeti küldöttség az RMDSZ parlamenti csoportjának segítségét kérte a törvényhozásban az önálló vagyonkezelő vállalatok reális gazdasági autonómiájának biztosítására. Beszámoltak arról, hogy a jelenlegi hatalom egyenlő bánásmódban részesíti a jövedelmező vagyonkezelő vállalatokat a veszteségesekkel, amit az ország gadasági szempontjából nagyon károsnak ítéltek.

*** 1994. április 13-án, Markó Béla szövetségi elnök részt vett a Nemzetvédelmi Tanács rendezésében A hadsereg intézménye és a politikai pártok. Kihatások a nemzetbiztonsági stratégiára címmel megtartott kerekasztal-tanácskozáson.
A rendezvényen, amelyen meghívottként jelen voltak a jelentősebb politikai pártok vezetői, Markó Béla 10 perces előadásában kitért a nemzetbiztonság és a nemzeti kisebbségek viszonyának igen aktuális kérdésére. Kifejtette, hogy a kisebbségek törekvései önmagukban nem forrásai az instabilitásnak, ám azzá lehetnek, ha az állam e törekvéseket semmibe veszi.