1993

1993. szeptember 21., kedd I. évfolyam, 124. szám

***      Fölényes győzelmet aratott a csíkszeredai polgármester-választás második fordulójában az RMDSZ jelöltje. Dr. Csedő Csaba a szavazatok 93 százalékát szerezte meg, az ugyancsak magyar liberális és konvenciós jelöltekkel szemben, akik csak 3,7 illetve 3,3 százalékát kapták meg az érvényes szavazatoknak. A vasárnap, szeptember 19-én lezajlott második menetben a választói jegyzékre felvett polgárok mintegy 36 százaléka vett részt, 11 százalékkal többen, mint az első fordulóban. Az új polgármestert csütörtökön iktatják be hivatalába.

 

***      Szombaton, szeptember 18-án Lármafa elnevezéső szórványmagyar-székely találkozót tartottak Csíkszeredában. A szervezési fonákságoktól nem mentes találkozó tulajdonképpen pénteken kezdődött: Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szeben és más megyékből érkező vendégek Hargita megyei székely családoknál kaptak szállást, majd vendéglátóikkal együtt szombaton ökumenikus istentiszteleten vettek részt, és Csíksomlyóra is ellátogattak, délután pedig a Mikó várban győltek össze. Az ökumenikus istentiszteleten Tőkés László püspök hirdetett igét, a Mikó-vári találkozón pedig Székedy Ferenc, Kötő József, Beder Tibor és Patrubány Miklós szólt az egybegyûltekhez, utóbbi a Magyarok Világszövetsége elnökségének erdélyi tagjaként. A Julianus Alapítvány és az RMDSZ szervezte találkozót jövőben Kézdivásárhelyen tartják.

 

***      Székedi Ferenc, a csíkszéki RMDSZ elnöke, Erdei István Csíkszereda alpolgármestere, a helyi oktatási, mővelődési és egyházi élet képviselői, 1993. szeptember 18-án hosszas megbeszélést folytattak a Magyarok Világszövetségének küldöttségével egy Csíkszeredában létrehozandó magyarságközpontú információs iroda felállításáról. A megbeszélésen egész sor gyakorlati megoldás született a Székelyföld valósághőbb arculatának bemutatására a magyarországi médiákban és szóba kerültek a MVSZ más korszerősítési törekvései is.