1993

1993. szeptember 2., csütörtök I. évfolyam, 111. szám

***      Szeptember 2-án, mint az várható volt, a nacionalista pártok támadásba lendültek az RMDSZ ellen a Románia ET-felvételével kapcsolatos Memorandum és más, az Európa Tanácshoz eljuttatott RMDSZ-dokumentumok miatt. A Képviselőházban Mircea Creøu RNEP-i képviselő kérte, hogy a Képviselőház tárgyalja meg a Románia érdekeit sértő RMDSZ-akciót és a kérdés súlyosságára való tekintettel foglaljon állást. A Képviselőház Bürójában utóbb szóba került a javaslat, itt Ioan Gavra kérte a kérdés napirendre tüzését. Adrian Nãstase házelnök úgy foglalt állást, hogy a vitára csak a dokumentumok ismeretében lehet sort keríteni és kérte az RMDSZ-t, hogy juttassa el a dokumentumokat az Állandó Büróhoz, sokszorosítás végett. Kónya-Hamar Sándor, a Ház titkára elmondta, hogy a dokumentumok az Európa Tanács által megfogalmazott kritériumok szellemében fogantak, és kérte, hogy a kérdés megtárgyalásárása csak az RMDSZ által rendelkezésre bocsátott, hiteles fordítás alapján kerüljön sor.

A Szenátusban a kérdés sokkal mérgesebb hangnemben került terítékre. Adrian Pãunescu Szocialista Munka Párt-beli honatya egyenesen hazaárulással vádolta meg Markó Bélát és Takács Csabát, s a súlyos vádakhoz sajnos még az ellenzéki pártok szenátorai is csatlakoztak (ezek között Alexandru Paleologu és Emil Tokaci). Az egyetlen józanabb és a szélsőséges megnyilatkozásokat fékezni próbáló ellenzéki felszólaló a parasztpárti Popescu Negrešti volt. A Szenátus szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy az ülés jegyzőkönyvét juttassák el az Európa Tanácshoz.

 

***      Szeptember 1–3-a között a Pro Democraøia és az Amerikai Demokrata Intézet (NDI) szervezésében Képviselők kapcsolattartása a választókkal témakörben szeminárium zajlik Bukarestben Bihar és Dolj megyei képviselők részvételével. Az RMDSZ-t a rendezvényen Rákóczi Lajos, Székely Ervin és Szilágyi Zsolt képviseli.