1993

1993. október 13., szerda I. évfolyam, 140. szám

***      Október 12-én, kedden, a Parlament két házának közös ülésén meghallgatta a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) ellenőrző parlamenti bizottság jelentését, valamint Ion Iliescu elnök levelét, amelyben az államfő Virgil Mãgureanu-t javasolja az RHSZ igazgatói tisztségének betöltésére.

Az RMDSZ parlamenti csoportjának álláspontját Szabó Károly Szatmár megyei szenátor ismertette, aki kifejtette szövetségünk kifogásait, s Virgil Mãgureanu által korábban előterjesztett jelentésben foglaltakkal, különös tekintettel az RMDSZ-t is érintő kérdéseire, máig tisztázatlan konkrétumokra.

Ezt követően a Parlament 236 szavazattal 172 ellenében jóváhagyta a köztársasági elnök javaslatát Virgil Mãgureanu RHSZ igazgatói kinevezésére vonatkozóan. A régi-új igazgató immár törvényes mandátuma négy évre szól.

Második napirendi pontként a két Ház a Kormány által előterjesztett, az 1993. évi költségvetést kiegészítő kormányrendeletet emelte törvényerőre 192 igennel, 92 nemmel és 14 tartózkodással. Az RMDSZ-frakció részéről Vida Gyula Szilágy megyei képviselő elemezte a kormányrendelet motivációrendszerének megalapozatlanságát és bejelentette, hogy az RMDSZ a rendelet ellen szavaz.

 

***      Október 13-án, szerdán, Ion Iliescu elnök a Cotroceni palotában fogadta a parlamenti pártok elnökeit. Az államfő kérésére létrejött találkozón a december elsejei ünnepségek előkészületeiről folyt tanácskozás.

Az RMDSZ képviseletében Markó Béla korábbi, sajnálatos tapasztalatokra utalva felhívta a figyelmet arra, hogy a december elsejei évfordulót ne használják magyarellenes kampányra, s hangsúlyozta, hogy a Gyulafehérvári Határozat nemzetiségi jogokra vonatkozó kitételei máig nem teljesültek.