1993

1993. november 22., hétfő I. évfolyam, 167. szám

***      Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének meghívására Szürős Mátyás Hajdú-Bihar megyei képviselő, a Magyar Köztársaság Országgyőlésének alelnöke 1993. november 19-én Nagyváradra látogatott.

Az ismert politikus először az RMDSZ megyei székházát kereste fel, ahol a megyei RMDSZ vezetőkkel, valamint Tőkés László püspökkel, az RMDSZ tiszteletbeli elnökével találkozott, majd Tempfli József római katolikus püspök ebédmeghívásának tett eleget a Nagyváradi Katolikus Püspökség Kanonok-sori székhelyén. Ezután a megyeházán a Megyei Tanács képviseletében Štefan Seremi elnök és dr. Mihalik András alelnök fogadták. A neves vendég felkereste még az Ady Endre Emlékmúzeumot és a Bihari Napló, valamint az Erdélyi Napló szerkesztőségét.

Este az RMDSZ megyei székházában rendezett politikai kerekasztal keretében Szürős Mátyás mintegy kétszáz résztvevő jelenlétében válaszolt a hozzá intézett kérdésekre. A kerekasztal elnökségében az ismert magyar közéleti személyiségén kívül Tempfli József és Tőkés László püspök, dr. Csapó József szenátor, illetve Varga Gábor megyei RMDSZ-elnök foglalt helyet.

 

***      A Soros Alapítvány és a Helsinki Citizens’ Assembly prágai központú nemkormányzati szervezet közös rendezésében 1993. november 20-án Építsünk hidat a béke kultúrájához Romániában” címmel lezajlott konferencián Markó Béla szövetségi elnök A politikai pártok szerepe az európai integrációban címmel tartott előadást.

Előadásában Markó Béla kifejtette, hogy a kisebbségi kérdés általunk és Európa által elfogadható rendezéséhez Romániának le kell mondania az autoritárius állam-modellről, arról a mentalitásról, amely szerint az állam egyetlen nyelvet, egyetlen kultúrát, egyetlen nemzetet jelent.