1993

1993. július 9., péntek I. évfolyam, 73. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök és Bodó Barna ügyvezető politikai alelnök vett részt az RMDSZ képviseletében 1993. július 9-én azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Romániai Demokratikus Konvenció közzétette jelenlegi mély válságból, ezért főleg a gazdasági vonatkozású részeket dolgozta ki az a szerkesztő bizottság, amelyben az RMDSZ is képviseltette magát. Fontos címszavai a programnak: a kárpótlás, az önkormányzatok szerepének a növelése, az igazságügy függetlenségének valós biztosítása. A kisebbségekkel kapcsolatosan a következőket nyilatkoztatja ki a program: „A személyek, közösségek és nemzeti kisebbségek jogainak szavatolása az Európa Tanács dokumentumainak megfelelően”.

***      1993. július 7-én a Magyar Országgyőlés megszavazta a Kisebbségi törvényt. Ebből az alkalomból Szabad Györgynek, az Országgyőlés alelnökének a meghívására a határon túli magyarság szervezeteinek képviselői is Budapestre utaztak. Romániából Tőkés László, Markó Béla és Takács Csaba vettek részt az eseményen.

***      Pénteken, július 9-én, Illyefalván rendes ülést tartott a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Igazgatótanácsa és Ügyvezető Elnöksége. Többek között megtárgyalták a mővelődési sajtó helyzetét, a Becsületbíróság alapszabályzatát, a Spectator Alapítvány bejegyzésének kérdését és értékelték a Határon túli magyar sajtó címő, Miskolcon, június 29-e és július 1-e között megtartott regionális konferencián részt vett romániai magyar újságíró-küldöttség munkáját.