1993

1993. december 10., péntek I. évfolyam, 180. szám

 

***      1993. december 9-én, szerdán este a hazai és nemzetközi közvélemény megdöbbenéssel értesült arról, hogy a tiraszpoli bíróság golyó általi halálra ítélte Ilie Ilašcut.

A Szenátusban az RMDSZ-frakció nevében Kozsokár Gábor tiltakozott a moldovai hazafi ellen hozott jogtalan ítélet ellen. Kifejtette, hogy szövetségünk elemezte és ellenzi a halálbüntetést, mert senkinek sincs joga ahhoz, hogy más embert megfosszon az életétől. Másodsorban az RMDSZ a demokrácia, a jogállam, a törvényesség híve, amelynek mindenütt érvényesülnie kell. A tiraszpoli bíróság nem egy legitim, a nemzetközi közösség által el nem ismert hatóság szerveként hozta meg fellebezhetetlen ítéletét, ami önmagában is jogtipró cselekedet. S végül, de ez a legfontosabb okunk határozottan elítélni a Dnyeszteren túli döntést: senkit nemhogy halálos, de semmilyen büntetéssel nem lehet súlytani azért, mert síkraszáll nemzeti identitása, hagyományai, anyanyelve, szokásai éa vallása megőrzéséért.

Az RMDSZ természetesen aláírta a Demokratikus Konvenció tiltakozó nyilatkozatát, és egy képviselője tagja volt annak a bizottságnak, amely kidolgozta a képviselőház tiltakozásának szövegét.

 

***      1993. december 10–12-e között Félix-fürdőn tartja negyedik kongresszusát a MISZSZ. A háromnapos tanácskozáson, amelyen az RMDSZ szövetségi elnöke Markó Béla, ügyvezető elnöke Takács Csaba és más vezető politikusai is részt vesznek, a küldöttek arról döntenek, hogy miképpen válasszák szét a MISZSZ politizáló és társadalomszervező részét. A kongresszusra meghívást kapott mintegy 10 nyugati ifjúsági szervezet, továbbá a magyarországi pártok, illetve ezek ifjúsági tagozatainak képviselői, valamint természetesen a hazai pártok és ifjúsági szervezetek küldöttei, a sajtó munkatársai.