Hírek

Június második hétvégéjén kerül megrendezésre a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

„Április 9-én, az RMDSZ Főtitkárságán, a 2013-as Kolozsvári Ünnepi Könyvhét idei szervezési folyamatának első fontosabb lépéseként sor került a kolozsvári magyar könyvkiadókkal való munkamegbeszélésre. A Romániai Magyar Könyves Céh és az RMDSZ Főtitkársága által kezdeményezett találkozó célja a tavalyi rendezvény elemzése, valamint az idei irányelvek közös kialakítása volt. Az egyeztetésen a Koinónia, a Polis, az Ábel, a Kriterion, a Művelődés kiadók, valamint az IDEA könyvműhely képviselői vettek részt.

„Az idei Kolozsvári Ünnepi Könyvhét a megszokott időpontban, vagyis június második hétvégéjén, június 6‒9-én kerül megrendezésre” – jelentette be Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkárhelyettese, majd hozzátette: ,,az idei Könyvhetet a régi helyszínen, a Mátyás király szülőháza előtti téren, az eddigi nagy sikernek örvendő koncepció mentén képzeltük el, a már hagyományosnak számító gyermekprogramokkal, zenei koncertekkel, könyvbemutatókkal és az elmaradhatatlan könyvvásárral együtt, a szakma képviselőinek a tervezésbe való bevonásával.”

„A 3. Könyvhét programjainak kialakításában három jeles évfordulót is figyelembe veszünk, hiszen idén ünnepeljük Bethlen Gábor trónra lépésének 400., Dsida Jenő halálának 75., valamint Áprily Lajos fiának, Jékely Zoltán költő születésének 100. Évfordulóját” – jelentette be H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, majd rámutatott arra, hogy a rendezvény kiemelt célja továbbra is a magyar könyvek és a romániai magyar könyvkiadók népszerűsítése, a szerzők és olvasóik közti közvetlen kapcsolat elősegítése és egy közösségi érzés megteremtése a könyvbarátok között.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármesterének képviseletében Kinizsi Zoltán tanácsos elmondta: Kolozsváron igény van egy ilyen méretű kulturális rendezvényre, ezt igazolják a tavalyi résztvevő kiadók és a közönség, valamint a médiából érkező visszajelzések is, majd hangsúlyozta: a város polgármesteri hivatala fontosnak tartja és támogatja a Kolozsvár kulturális életének felpezsdülését célzó eseményeket.

Az esemény szakmai partnere, a tavalyi évhez hasonlóan a Kós Károly Akadémia Alapítvány.