1996

1996. október 30., szerda IV. évfolyam, 898. szám

***                                                           FELHÍVÁS

 

  1. november 3-án választanunk kell mindannyiunknak. Választania kell minden romániai magyarnak a hallgatás és a megszólalás között, el kell döntenünk, hogy akarunk-e és tudunk-e beleszólni saját sorsunkba, akarunk-e és tudunk-e változtatni helyzetünkön. Akarunk-e és tudunk-e jövőt adni gyermekeinknek, magyar iskolát, magyar egyetemet, tisztességes megélhetést, védelmet az ártó szándékokkal szemben, bizalmat a holnaphoz, erőt a megmaradáshoz és a megújuláshoz?

Hiszem, hogy van bennünk akarat véghezvinni, amit elterveztünk, cselekedni együtt egymásért, öregekért és fiatalokért, nőkért és férfiakért, magyarokért, akik magyarként kívánunk megmaradni, és mindazokért, akik szabad emberként kívánnak élni ebben az országban.

De akarat és tudás nem elegendő. Nekünk továbbra is együtt, egységben kell cselekednünk, nekünk továbbra is össze kell fognunk.

Nekünk most minden szavazatra szükségünk van.

Választások után erősebbek lehetünk, mint eddig bármikor, de ezért mindenkinek, minden felnőtt, felelős magyar választópolgárnak tennie kell. El kell mennünk szavazni önmagunkért, mindannyiunkért!

Ki kell mondani végre: mi nem csupán megmaradni akarunk, mi nőni, gyarapodni, alkotni akarunk, mi nem csak megőrizni akarjuk azt, amink van, nekünk ez nem lehet elég, mi olyan helyzetet akarunk teremteni, hogy egyenlőségben élhessünk másokkal, és hogy nap mint nap többek lehessünk.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt években bebizonyította, hogy képes kitartóan küzdeni ezekért a célokért, az egész romániai társadalom demokratikus átalakításáért, az ország európai integrációjáért, magyar közösségünk helyzetének alapvető megváltoztatásáért.

Választók százezrei, mindenki, akikkel az elmúlt hetekben találkozhattunk, az egység, az összefogás üzenetét várták el tőlünk, ezt az üzenetet fogalmazták meg nekünk.

Ebben az összefogásban van az erő!

Ebben az összefogásban van a jövő!

Ez a mi esélyünk!

Esély arra, hogy szót értve és együttmőködve mindazokkal, akik valóban demokráciát akarnak Romániában, megváltoztassuk életünket!

Szavazzanak az RMDSZ képviselőjelöltjeire!

Szavazzanak az RMDSZ szenátorjelöltjeire!

Szavazzanak az RMDSZ államelnökjelöltjére!

Szavazzanak a tulipánra!

 

  1. október 30.

 

                                                                                                            Markó Béla

                                                                                                az RMDSZ szövetségi elnöke

 

                                                             Választási hírek:

 

***      Október 29-én, kedden, került sor a Bihar megyei RMDSZ mősoros kampányzáró rendezvényére.

Erre a napra érkezett Nagyváradra az RMDSZ Iifi-kampányának „Tulipán-karavánja” labdarúgó-mérkőzéssel, talk-show-val, valamint Budai Ilona és Tolcsvay Béla koncertjével. A délután folyamán az RMDSZ és a Bihari Napló csapata között került sor izgalmas mérkőzésre. Az eredmény 5–5 volt, a Nagyváradi Diákszövetség aktív részvételének köszönhetően. Ezt követően a Tibori Ernő Galéria biztosított kellemes, hangulatos környezetet egy másik mérkőzéshez, amely a jelöltek és a választók között zajlott. Két fiatal jelölt – Szilágyi Zsolt és Sándor Lajos –, Nagy Zsolt ifjúságügyi ügyvezető alelnök és a jelenlevő választók: a Nagyváradi Diákszövetség tagjai, a Tibori Ernő Galéria mővészei és más fiatalok beszélgettek el RMDSZ-programról, az ifjúsági kampány eddigi állomásairól, annak fontosságáról, hogy minél többen elmenjünk szavazni. Mediátor Szőcs László és Wágner István volt.

Este 7 órakor került sor a Bihar megyei RMDSZ-székházban a mősoros kampányzáró nagygyőlésre, amelyen részt vett Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke és Tőkés László tiszteletbeli elnök is. Az eseményen természetesen jelen voltak a Bihar megyei jelöltek: Csapó József, Modok Gusztáv, Nagy István, Sándor Lajos szenátorjelöltek, valamint Szilágyi Zsolt, Rákóczi Lajos, Székely Ervin képviselőjelöltek.

A színes kultúrmősort követően Markó Béla szövetségi elnök köszöntötte a nagyváradiakat és kifejtette, helyesnek tartja, hogy csak a néptáncegyüttes előadása után kaptak szót a politikusok, hiszen nem a kultúra kell legyen a politikáért, hanem a politika a kultúráért, s ez fokozottan érvényes az RMDSZ esetében, amikor nem csupán politikáról van szó, hanem inkább érdekképviseletről, érdekvédelemről. Mint mondotta, nem szabad csak a romániai magyarság megmaradását célul tőzni, mert a RMDSZ-nek küzdenie kell a magyarság fejlődéséért és gyarapodásáért is. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy november 3-a nagy esélyt jelent a romániai magyarság számára, hiszen a magyarság részvételi arányától függ, hogy olyan helyzetbe kerül-e az RMDSZ, hogy sokkal nagyobb mértékben befolyásolja az ország és a romániai magyarság sorsát. „Ezt a saját és országos esélyt tudnunk kell és ki kell használnunk. Bízom benne, hogy együtt sikerülni fog” – fejezte be beszédét a szövetségi elnök.

A Bihar megyei jelöltek felszólalását követően Tőkés László tiszteletbeli elnök beszélt az egyházi- és polgári szerveződéseink megerősödésének fontosságáról, és elmondta, nemcsak a listán levő személyekre, hanem egész közösségünkre szavazunk november 3-án.

Az estét Tolcsvay Béla és Budai Ilona koncertje tette emlékezetessé. A mintegy 300 résztvevő több dalt együtt énekelt a mővészekkel.

 

***      Bihar megyében október 28-án délután a székelyhídi roma közösséggel találkozott Rákóczi Lajos képviselőjelölt, majd ugyanaznap este dr. Csapó József szenátorjelölt a székelyhídi polgármester jelenlétében lakossági fórumon vett részt, amelyen áttekintették a választással kapcsolatos teendőket és a választók helyi érdekő gondjait.

 

***      Temes megyében október 29-én, kedden, Omoron és Dettán tartottak kampánygyőlést, dr. Bárányi Ferenc és Toró T. Tibor képviselőjelöltek részvételével.

Október 31-én, csütörtökön, dr. Bárányi Ferenc Csákra látogat, ahol 18.00 órai kezdettel találkozik a helyi választókkal.

 

***      A Központi Választási Iroda döntése értelmében azok a külföldön élő, romániai állandó lakhellyel nem rendelkező román állampolgárok, akik november 3-án, a választások napján hazánkban tartózkodnak, útlevelükkel tartózkodási helyükön szavazhatnak. Tekintettel arra, hogy Halottak Napjára sokan jönnek haza rövidebb-hosszabb látogatásra, ez a döntés lehetőséget ad az érdekelteknek arra, hogy éljenek állampolgári jogukkal.