1995

1995. november 23., csütörtök III. évfolyam, 668. szám

*** Kedden, november 21-én, a napirend előtti politikai felszólalások keretében Borbély László, a Képviselőház Állandó Bürójának titkára két, a Képviselőház épületében ingyen osztogatott, illetve forgalmazott kiadvány kapcsán felhívta a figyelmet a demokratikus társadalomra súlyos veszélyt jelentő jelenségekre. Jelesen a Szabad Köztársasági Párt (PLR) őtefan cel Mare címő lapjában közzétett totalitarista eszmék terjesztésére, olyan szélsőséges, egyértelmően fasiszta törekvésekre, amelyek a romániai magyar közösség tagjainak a második világháború idején ciklon B-gázzal elpusztított zsidók sorsát szánják. Vagy a Nemzeti Jobboldal Pártja kiadásában, Cornel Brahaő volt RNEP-, jelenleg „független” képviselő gondozásában megjelent brosúrára (Neagu Cosma: Egyes nemzeti kisebbségek hozzájárulása Románia bolsevizálásához), amely nyíltan uszít a magyarság és zsidóság ellen, tételesen Románia sírásóinak és árulóinak nevezi e két nemzetiséget. Miután szóvá tette, hogy voltak a Képviselőházban olyan honatyák, akik ezt a nyíltan nacionalista győlöletkeltő brosúrát üdvözölték, és hogy a törvényesen bejegyzett Nemzeti Jobboldal Pártja egész sorozatot készül megjelentetni hasonló tartalmú brosúrákból (a következő, bejelentett „mő” címe: 1948 – A Román Akadémia elromántalanítása), Borbély László kérte a hasonló kiadványok megjelentetésének megakadályozását, és felszólította a Főügyészséget, hogy tegye meg a törvényes eljárás megindításához szükséges intézkedéseket, hiszen az idézett cselekmények kimerítik a Btk. etnikai és rasszista győlöletszításra vonatkozó rendelkezéseit. Az RMDSZ-képviselő a választások előtti időszakban különösen fontosnak nevezte a román politikai élet megtisztítását a szélsőségesség eme káros jelenségeitől.

*** A Román Hírszerző Szolgálat évi jelentésének és az RHSZ tevékenységét ellenőrző bizottság jelentésének parlamenti vitájában, a két Ház november 22-i együttes ülésén az RMDSZ részéről dr. Csapó József szenátor nemzetközi dokumentumokra – a koppenhágai EBESZ-záróokmányra, az ET 1201-es ajánlására – hivatkozva utasította vissza az RHSZ-jelentés beállítását, amely a nemzeti önazonosság megőrzését szolgáló, jogos autonómiatörekvéseket „szeparatistának” minősítette. Szabó Károly szenátor, a SRI-t felügyelő bizottság tagja a jelentés útjával kapcsolatos furcsaságokat tette szóvá, többek között azt, hogy az eredetileg a bizottságnak megküldött szöveget visszavonták, és a „szeparatista veszélyre” vonatkozó részt megrövidítették. Szabó Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a SRI megsérti az emberi szabadságjogokat, olyasmivel is foglalkozik, ami nem a titkosszolgálat feladata.

*** 1995. november 17-én Bécsben tartott ülésén, amelyen az RMDSZ-t Bodó Barna, az SZKT ÁB alelnöke képviselte, az Európai Demokrata Unió Állandó Bizottsága nyilatkozatban tiltakozott a romániai Tanügyi törvény megszorító intézkedései ellen. Az EDU állásfoglalása szerint megfelelő megoldást csak a Tanügyi törvény kisebbségeket érintő cikkelyeinek módosítása jelenthet. Az állásfoglalást az EDU elnöke, Alois Mock írta alá és juttatta el Daniel Tarschyshoz, az Európa Tanács főtitkárához azzal a kéréssel, hogy az ET tájékoztassa az EDU-t az ügyben kezdeményezett eljárásról.