1998

1999. június 7., hétfô VII. évfolyam, 1489. szám

***      Június 4‑én és 5‑én, Marosvásárhelyen tartotta meg IV. Kongresszusát  a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Párt. Beszámolót tartott a RMKDP tiszteletbeli elnöke: Varga László, elnöke: Kelemen Kálmán, politikai alenöke: dr. Bárányi Ferenc, továbbá országos vezetôségi tagok és tisztségviselôk. Üdvözölte a kongresszust Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke. A Határokon Túli Magyarok Hivatalának üdvözletét Bálint Pataki József tolmácsolta. A beszámolókban hangot kapott a politikai‑közéleti reményekben való csalódás is, annak a konstatálása, hogy romániai magyarság számos lényeges követelésének nem sikerült érvényt szerezni. Tekintettel arra, hogy az RMKDP nem jegyeztette be magát az új párttörvény elôírásainak megfelelôen, a kongresszus megvitatta és elfogadta a névváltoztatásra irányuló javaslatot, melynek értelmében a továbbiak során a szervezet Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom elnevezéssel fog mûködni. A megejtett tisztújítás eredményeként az elnöki tisztséget változatlanul Kelemen Kálmán tölti be.

 

***      A Szenátus június 7‑i, hétfôi ülésén Puskás Bálint Zoltán szenátor politikai nyilatkozatot terjesztett elô azokkal az erôszakos, soviniszta‑nacionalista megnyilvánulásokkal  kapcsolatban, melyeket a június 5-i román‑magyar labdarúgó mérkôzés nyomán lehetett tapasztalni egyes erdélyi városokban. A Kovászna megyei RMDSZ‑szenátor elmondotta, hogy a román csapat futballpályán kivívott gyôzelmének ünneplése magyarellenes és éppenséggel a romániai magyarsággal szembeni, fenyegetô demonstrációba csapott át. Kövekkel dobáltak meg Nagyváradon egyházi hivatalokat, Kolozsváron többek között a Magyar Színházat, és megrongáltak Hargita megyei rendszámú gépkocsikat is. Ha arra gondolunk, mondotta, hogy a nacionalista erôk megfelelô alkalomnak találtak egy szép sportmérkôzést arra, hogy jelszavakban követeljék a magyarok kikergetését az országból, hogy egyesek ennek ürügyén képesek voltak nekitámadni egy gyermekeket utaztató Hargita megyében bejegyzett autóbusznak, akkor jó okunk van a magyarságot fenyegetô erôszak reális veszélyérôl beszélni.

Azt igényeljük a demokratikus politikai erôktôl és a helyi hatalmi szervektôl, hogy ítéljék el a hazai magyarság elleni erôszakos cselekményeket és foganatosítsanak intézkedéseket az erôszak alkalmazói, valamint felbújtóik ellen. Az RMDSZ ismételten hangoztatni kívánja, hogy az efféle sovén‑nacionalista megnyilvánulások gerjesztôi az etnikumközi feszültségeknek s az alkotmányosrend és a jogállam destabilizálásához vezethetnek. A józan észre appelálva erôteljesen tiltakozunk az ilyen tendenciák felerôsödése ellen – mondotta az RMDSZ háromszéki szenátora.