1999

1999. június 21., hétfő VII. évfolyam, 1499. szám

***      1999. június 19-én, szombaton a következő rendezvényekre került sor Marosvásárhelyen: a Szövetségi Képviselők Tanácsának soros ülése, a Szövetségi Egyeztető Tanács alakuló ülése és  az SZKT és a SZET együttes ülése.

A Szövetségi Egyeztető Tanács alakuló ülésén a civil szervezetek képviselői megválasztották a Tanács állandó bizottságát és megalakították a szakbizottságokat. Ezek szerint a SZET új elnöke Kelemen Hunor államtitkár, alelnöke Káli Király István, titkára Antal Attila. Az ülés során a következő szakbizottságok alakultak: oktatás-tudomány, művelődés-művészet, gazdaság-környezetvédelem, sajtó-könyvkiadás, emberi jogok-  egészségügy-szociális kérdések, egyház. A SZET vezetősége és a fent említett szakbizottságok elnökei alkotják az Állandó Bizottságot.

Az SZKT napirendjén a belső választásokra, valamint az önkormányzati választásokra vonatkozó szervezési intézkedések szerepeltek. A frakciók javaslatára a tanács kijelölte a belső választásokat előkészítő bizottságot, mely elnökévé Szatmári Tibort választotta meg. Az önkormányzati választásokról szóló határozatot alább közöljük.

A délelőtti SZKT-ülést a Szövetségi Egyeztető Tanácsnak és a Szövetségi Képviselők Tanácsának együttes ülése követte, melyen a szövetségi elnök javaslatára megválasztották az új ügyvezető elnököt Takács Csaba személyében. Mint ismeretes, Takács Csabát 1993-ban választották ebbe a tisztségbe, 1995-ben és 1999-ben választották újra. Az új ügyvezető elnök javaslatára a SZET és az SZKT megválasztotta az új ügyvezető elnökséget melynek összetétele: Péter Pál (gazdasági és szociális alelnök, az ügyvezető elnök helyettese), Nagy Zsolt (területi szervezetekért felelős alelnök), Borbély László (kormányzati alelnök), Madaras Lázár (önkormányzati alelnök), Sebesi Karen Attila (kulturális és egyházügyi alelnök), Nagy F. István (oktatási és ifjúsági alelnök).

Az SZKT és a SZET megválasztotta a Szövetségi Szabályzat-Felügyelő Bizottságot (Fórika Éva, Markó Attila, Rozsnyai Sándor, Szilágyi Edit, Takó Margit), a Szövetségi Etikai és Fegyelmi Bizottságot (Csató Béla, Dézsi Attila, Gergely István, Eckstein Ottó, Mikó Lőrinc, Oláh Miklós, Ungvári Zrínyi Imre), valamint a Szövetségi Ellenőrző Bizottságot (Csucsi Róbert, Jablanoczki András, Szalkay József, Szedilek Lenke, Takács Gyula).

 

 

***                                                         HATÁROZAT

                                 a 2000. évi helyhatósági választások előkészítéséről

 

  1. Az Ügyvezető Elnökség és az Országos Önkormányzati Tanács a soron következő SZKT elé terjeszti:

B az RMDSZ Országos Kampánystábjának létrehozásáról szóló határozattervezetet;

B a helyhatósági választások előkészítéséről és lebonyolításáról szóló határozattervezetet.

  1. Az Ügyvezető Elnökség és az Országos Kampánystáb elkészíti az RMDSZ helyhatósági választási programját, melyet véleményezés végett az OÖT elé, elfogadás végett az SZKT elé terjeszt.

 

Marosvásárhely, 1999. június 19.

 

                                                                                    A Szövetségi Képviselők Tanácsa

 

 

***                                                         HATÁROZAT

                                             a belső választásokkal kapcsolatban

 

  1. (1) A belső választásokkal kapcsolatos határozat-tervezetek véglegesítése érdekében, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa munkabizottságot hoz létre. A munkabizottság a Demokrata, a Magyar Ifjúsági Tanács, a Kereszténydemokrata, a Szórvány, a Novum Forum, a Partium és a Polgári Centrum SZKT-frakciók, valamint a Szociáldemokrata, az Erdélyi Magyar Kezdeményezés, a Reform Tömörülés és a Szabadelvű Kör RMDSZ platformok egy-egy képviselőjéből áll.

(2) A munkabizottság működéséhez szükséges feltételeket az Ügyvezető Elnökség biztosítja.

(3) Tevékenysége során a munkabizottság egyeztet a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsával.

(4) A határozat-tervezetek elkészítésének határideje 1999. augusztus 10.

  1. (1) A belső választásokkal kapcsolatos gyakorlati intézkedések listájának és a belső választásokkal kapcsolatos naptár-tervezet elkészítésének érdekében az Ügyvezető Elnökség 15 napon belül belső választási biztost nevez ki.

(2) A belső választásokkal kapcsolatos naptárt az Ügyvezető Elnökség fogadja el 1999. július 15-ig.

  1. A munkabizottság, valamint a belső választási biztos tevékenysége megszűnik a Szövetségi Választási Bizottság megalakulásakor.

 

Marosvásárhely, 1999. június 19.

 

                                                                                    A Szövetségi Képviselők Tanácsa