1999

1999. június 17., csütörtök VII. évfolyam, 1497. szám

 

***      Június 17-én, csütörtökön került sor a szövetség bukaresti székházában az RMDSZ szokásos heti sajtóértekezletére, melyen ezúttal Markó Béla szövetségi elnök, Verestóy Attila szenátusi  frakcióvezető, Borbély László államtitkár, ügyvezető alelnök és Lányi Szabolcs a tudomány és technológia országos ügynökségének vezetője vett részt.

Max van der Stoel kisebbségügyi főbiztos legújabb romániai látogatásával kapcsolatban  Markó Béla kijelentette, hogy a nagyon fontos pillanatban került sor rá, hiszen a Képviselőház épp most fogadta el a Tanügyi törvényt módosító 36/1997-es Sürgősségi kormányrendeletnek a Parlament két Háza által eltérő változatban elfogadott szövegeit egyeztető különbizottság által javasolt szövegnek az anyanyelvű oktatásra vonatkozó előírásait. A kisebbségi főbiztos megelégedését fejezte ki az eseménnyel kapcsolatban, és megállapította, hogy Románia egy újabb lépést tett az európai kisebbségvédelmi normák gyakorlatba ültetése terén. Az RMDSZ elnöke ezzel szemben nem volt annyira elégedett. Markó Béla megállapította, hogy szükség van még a Szenátus kedvező döntésére is, azon túl pedig nagyon fontos az is, hogy a törvényt megfelelőképpen alkalmazzák. Az RMDSZ jogos kifogásai ellenére a koalíciós pártokkal kidolgozott legutólsó szövegváltozat elfogadható a magyarok számára is mondta Markó Béla , de csak első lépésnek lehet tekinteni az önálló állami magyar egyetem létrehozása felé, amelyről a magyar közösség nem mondhat le.

A nemrég megkötött koszovói békével kapcsolatban az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy ebben az időszakban közös erőfeszítésekre van szükség a nemzetközi közösség (EBESZ, Európa Tanács, Európai Unió), a régió országai és nemzeti kisebbségei részéről, ahhoz, hogy az eddiginél sokszorosan hatékonyabb, kötelező erejű szabályozásokat dolgozzanak ki, és az ezeket ellenőrző mechanizmusok is sokkal szigorúbbak legyenek.

A szövetségi elnök szerint a most tervezett Dél-Kelet-Európai Stabilitási Paktum megfelelő kerete lehetne a kisebbségi kérdés általános rendezésének. Markó Béla kérte a kisebbségügyi főbiztost, hogy vállaljon minél nagyobb szerepet e folyamat elindításában.

Vida Gyula képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke bejelentette, hogy már csak az államelnök aláírására vár az RMDSZ által másfél éve kezdeményezett, a kis és közepes vállalatok támogatását célzó törvénytervezet, amely jelentős lépés nemcsak a gazdasági reform terén, hanem az integráció irányába is. A Bancorex átalakításával kapcsolatban az RMDSZ képviselője kijelentette, hogy személye is garancia arra, hogy a parlamenti felügyelet korrektül fog működni, hiszen a szövetség egyetlen tagja sem vett részt a bank kétes ügyleteiben.