1998

1998. szeptember 8., kedd VI. évfolyam, 1326. szám

***      Szeptember 7-én, hétfőn tartotta rendes heti ülését az RMDSZ képviselőházi frakciója. A frakció a szervezési kérdések megbeszélése nyomán úgy döntött, hogy szeptember 9-én rendkívüli frakcióülésen vitatják meg a frakció alapszabályzatának főbb elveit, annak érdekében, hogy a dokumentumot mielőbb kidolgozhassák.

A napi témákra térve, a képviselőcsoport áttekintette a Képviselőház napirendjén szereplő törvénytervezeteket. Ezekkel kapcsolatban a frakció úgy döntött, hogy minden fontosabb törvénytervezetnek témagazdát jelöl ki, akinek kötelessége időben ismertetni a tervezet legfontosabb kérdéseit, az esetleges ellentmondásokat, előnytelen rendelkezéseket, intézkedéseket, stb. Különös figyelmet kell fordítani a Nyugdíjtörvényt módosító tervezetre, illetve a Szövetkezeti törvény tervezetére.

Ugyancsak a parlamenti tevékenységgel kapcsolatban a frakció elemezte a szeptember 5-i kolozsvári SZKT-ülésen elfogadott határozat nyomán kialakítandó álláspontot.

 

***      Hétfőn, szeptember 7-én, a Szenátusban Frunda György politikai nyilatkozatában az ukrajnai román kisebbség anyanyelvő oktatásáról szólva elmondotta, hogy az ottani román kisebbség megosztott, a románok a latin, a magukat „moldvaiaknak” tartók pedig a cirill ábécéhez ragaszkodnak, és nagy többségük nem adja gyermekét román nyelvő iskolába. Újabb megszorító, az anyanyelvő oktatást hátrányosan megkülönböztető rendelkezés nem született Ukrajnában, mint arra egyes híresztelések utaltak, ezért most nem lenne célszerő az ukrajnai kisebbségek anyanyelvő oktatását monitorizálni, amit viszont Románia az Ukrajnában élő románokért e tekintetben tehet, az a példaadás lehet egy, a romániai nemzeti kisebbségek teljes körő anyanyelvő oktatását biztosító Tanügyi törvény elfogadásával és gyakorlati alkalmazásával.

 

***      Hétfőn, szeptember 5-én, a szövetség bukaresti székházában sor került az RMDSZ vezetésének szokásos heti tanácskozására a szövetség kormányzati tisztségviselőivel. A találkozón áttekintették a kormányzati munka fontosabb vetületeit és időszerő feladatait.