1998

1998. március 17., kedd VI. évfolyam, 1228. szám

 

***      Március 17-én, kedden, a Szenátus titkos szavazással egészében elvetette a 69/1991-es Helyhatósági törvény módosítására vonatkozó 22/1997-es Sürgősségi kormányrendeletet. A kormányrendelet szakaszonkénti megszavazása simán ment, a szenátorok nagy többsége támogatta a törvénymódosító kormányrendelet cikkelyeit, de RNEP-szenátorok javaslatára a Ház úgy határozott, hogy a tervezet egészéről titkos szavazással döntsenek. A titkos szavazás során a Szenátus 55 mellette és 73 ellene leadott szavazattal elvetette a sürgősségi kormányrendeletet.

 

***      Az 1848-as szabadságharc 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek közül Takács Csaba ügyvezetô elnök március 15-én Nagyszalontán vett részt ünnepi istentiszteleten, majd beszédet mondott a helyi Kossuth-szobor megkoszorúzását követô megemlékezésen. Az ügyvezetô elnök ugyanaznap részt vett a nagyváradi ünnepségsorozaton, amely a Nagyváradi Állami Színházban rendezett díszelôadással zárult.

Kötô József, az RMDSZ Oktatási, Mővelôdés- és Egyházügyi ügyvezetô alelnöke március 15-én délelôtt a máramarosszigeti, délután pedig a hosszúmezôi ökumenikus istentiszteleteken mondott ünnepi beszédet, és részt vett a koszorúzási szertartásokon.

Székely István önkormányzatokért és területi szervezetekért felelôs ügyvezetô alelnök a Brassó megyei RMDSZ március 14­-én rendezett ünnepi elôadással egybekötött megemlékezésén volt jelen, majd március 15-én koszorút helyezett el a felsôtömösi emlékoszlopnál, illetve a négyfalusi 1848-as emlékmőnél.

Nagy Zsolt ifjúsági ügyvezetô alelnök a kolozsvári Szent Mihály templomban tartott ökumenikus istentiszteleten és a Bem József és Petôfi emléktáblák megkoszorúzásánál képviselte az RMDSZ Ügyvezetô Elnökségét.